На банките, които правят рекордни печалби в момента – 80% ръст за деветмесечието на тази година спрямо миналата, от рекордните лихви и такси, които ни взимат, явно милиардите не им стигат, така че управляващите от ППДБ в лицето на финансовия министър Асен Василев искат ограничаване на парите в брой – последната ни останала свобода, до 5000 лв. Това е записано в свързаните със закъснялото внасяне на бюджета промени в данъчните закони.

Свързани новини

06.11.2023 16:50

ППДБ иска 5К граница за кеша в угода на банките, ненаяли се с рекордни лихви и такси, бонус-донос, без данъци за ромите със скрапа и облекчение за криптопирамидите

Видян 3896 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На банките, които правят рекордни печалби в момента – 80% ръст за деветмесечието на тази година спрямо миналата, от рекордните лихви и такси, които ни взимат, явно милиардите не им стигат, така че управляващите от ППДБ в лицето на финансовия министър Асен Василев искат ограничаване на парите в брой – последната ни останала свобода, до 5000 лв. Това е записано в свързаните със закъснялото внасяне на бюджета промени в данъчните закони.


За щастие между двата тура на местните избори, както и в нощта на балотажа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново атакува ППДБ и постави под въпрос подкрепата към правителството, както и мнозинството в парламента, от което зависи приемането на данъчните закони. Като даже изрично ги спомена. Напомняме, че през последните месеци ГЕРБ и ДПС спряха няколко налудничави идеи на правителството за ощетяване на бизнеса и отблъскване на инвеститорите.


Планът на финансовия министър Асен Василев е данъчните закони да влязат за обсъждане в бюджетната комисия на Народното събрание в четвъртък, за да се види колко от идеите имат подкрепа, пише близкия до ППДБ Медиапул. Така ще се прецени какви данъчни приходи да се запишат в Бюджет 2024, който трябва да бъде внесен до средата на ноември, уточнява медията, сякаш става въпрос за бюджетен кръжок, а не за сметкоплана на държавата.
Кабинетът ще предложи таванът за плащане на суми в брой да падне от 10 000 лв. на 5000 лв.


Официално целта е борба със сивата икономика. Неофциално банките са си платили сериозно, за да си осигурят още по-високи печалби. Другата причина е тотален контрол, за да бъде проследявано кой къде и какво харчи ида може да бъде притискан с държавните бухалки.
Правителството на Николай Денков се е съобразило с искането на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски да се удължи срокът на понижената до 9% ДДС ставка за ресторантьорите.


"Предложено е удължаване на срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски услуги, с което се предоставя възможност на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, така и да запази работните места в сектора", заявиха от правителствената пресслужба. Текстовете на проектозаконите ще станат публични след внасянето им в Народното събрание.
В устното си изявление по темата обаче финансовият министър направи уговорката, че темата е оставена в ръцете на парламента. Ако се приемат няколко мерки за изсветляване на сектора, които той е заложил, бил склонен на 9% ДДС. Но ако не се приемат, ще поддържа 20%.  


Една от мерките за изсветляване на сивата икономика е идеята за т. нар. "безплатен обяд", която вече веднъж беше отхвърлена с аргумента, че може да се окаже противоконституционна. Със закона ще се даде възможност на клиентите на заведенията да не плащат сметките си, ако доставчикът на услугата не издаде касова бележка.


В бранша се шегуват, че в тези случаи не е ясно дали безплатният бой ще бъде за сметка на клиента или на министъра.


Друга мярка, силно подкрепяна от ресторантьорите, е въвеждането на патентен данък вместо данък печалба за заведенията, както предложи шефът на НАП Румен Спецов. Патентен данък обаче ще плащат само фирми с оборот до 100 000 лв., като постъпленията ще отиват в общините.


С предлаганите промени се запазва нулевата ставка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи.


Всъщност, тази мярка, която наля над 300 млн. на зърнарите, срещу които уж правителството се бореше, не доведе до спадане на цените, а напротив – те се качиха още и брашното у нас, освен най-некачественото е и най-скъпото в Европа по данни на Евростат.


С промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица се въвежда спорната идея за данъчен бонус за търговията с криптовалути, като напомняме че криптопирамидата NEXO чрез група свои служители е известен спонсор на ППДБ с огромни суми. А съдружникът в семейната фирма на министъра на регионалното развитие А. Цеков, който е дясна ръка на Ас. Василев, представяше криптопирамидата на Ружа Игнатова – според световните разследвания тя е направила измами за 5 млрд.долара именно по този начин.


За доходите от продажба или замяна на финансови активи, чуждестранни валути и криптовалути се въвеждат нормативно признати разходи в размер на 10%. "Целта е да се постигане по-голяма справедливост при определянето на облагаемия доход и на дължимия данък, което ще стимулира физическите лица, придобили доходи от продажба или замяна на финансови активи, в т.ч. виртуални валути, да ги декларират", твърди МФ.


Правителството е подкрепило идеята на финансовия министър към определението "трудови правоотношения" да се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор. Т.е. за гражданските договори, които и сега подлежат на данъци и осигуровки. "По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски. Предлага се още всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход от трудови правоотношения", обяснха още от правителствената пресслужба.


Въпреки критиките от експерти кабинетът предлага да се въведе данъчно облекчение за касови бележки, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0.5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от касовите бележки, които човекът е регистрирал в НАП. Както Mediapool писа, проблемът с този бонус е, че е нищожен и не си заслужава усилията. Дори човек да регистрира в НАП касови бележки за 2000 лв. на месец, колкото приблизително е средната заплата в София, той ще може да си върне не повече от 2 лв., което едва ли е особен стимул за събирането на касови бележки.


Друго нововъведение на МФ е специална мярка за засилване на събираемостта на данъка върху доходите на гъбари и билкари. Това ще стане чрез въвеждане на патентен данък.


За разлика от билкарите и гъбарите, хората, които си докарват доходи от предаване на отпадъци за вторични суровини, ще бъдат облекчени. Аргументът са целите на ЕС за насърчаване на зелените политики и кръговата икономика. Всъщност СЕ КУПУВАТ РОМСКИ ГЛАСОВЕ.


Една от най-сериозните промени в данъчните закони е вдигането на корпоративния данък за част от едрия бизнес у нас от 10% на 15%, което при срива на чуждите инвестиции гарантира никой крупен и сериозен играч повече и да не помисли да вложи пари у нас.  


Предвижда се още актуализиране на данъчната оценка на сградите на две години, както и ежегодно актуализиране на въпросната стойност за земеделските земи.Кой ще плаща това и кой ще го прави остава неизвестно и говори за тотална аматьорщина.
Асен Василев не се е отказал от идеята за 10% бонус за всеки, който предостави разкрития за избягване на данъчно облагане и в резултат държавата успее да събере допълнителна сума в бюджета. Предвижда се долният праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, да е 100 000 лв., а не 3000 лв., каквото беше първоначалното предложение на МФ и срещу което ГЕРБ се обявиха, неглижирайки мярката като "донос-бонус". Санкция за клевета не е предвидена.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Ани 08.11.2023 17:07

    Напълно нормално е и в целият цивилизован свят се налагат все повече такси за операции в брой, кеш, на ръка и т.н. балкански тарикатлъци. Просто Ганьо много иска колата да я пише 500 лв, за да мине тънко, а пък да я плати после кеш и прочие - това свършва!

  • 001 Anonimen 07.11.2023 07:44

    най-нагли обирджии ца банките,изядоха ни парите с безумни такси и лихви....в САЩ няма такова нещо-да крадат откровено......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте