За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с информация е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.

Свързани новини

26.09.2023 13:59

МинФин ни превръща в доносници с 10% подкуп за накисване на другарчета

Видян 1944 пъти | Коментари 7
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията.Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.


Идеята е взета от практиката на Държавна сигурност, която очевидно от много събития напоследък, е като учебник за управляващите от ППДБ, както и идеите за възнаграждаване.


Не става ясно дали в обсега на доносничеството ще подадат само „другарчета”, т.е. само физически или и юридически лица, т.е. фирми.


Въпреки че укриването на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива, затова ще се използват всички позволени от закона средства за повишаването и, се казва в мотивите на вносителите.


За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с информация е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.


Заложен е и долен праг за разкритите допълнително суми от неплатени данъци над който ще се изплащат възнагражденията- над 3000 лв., като идеята е така да няма разчистване на междуличностни сметки. Предвидено е и наказание при трикратно подаване на невярна информация за едно и също лице.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 29.09.2023 23:11

    как ще се разбере, че даден бизнесмен не си плаща данъците, кой може да знае това - само и единствено неговия финансист, който обаче е добре платен точно затова и е малко вероятно да тръгне срещу финансовия си интерес, така че това са поредните кьор фишеци на канадеещото се министърче

  • 006 Anonimen 27.09.2023 06:20

    Нищо нормално не може да се роди в тиквата на свиня от сглобката!

  • 005 Anonimen 26.09.2023 23:56

    големите крадци така намират занимание на плебса, за да могат спокойно да си въртят далаверите, докато стадото се маризи, стар номер като света

  • 004 Anonimen 26.09.2023 23:52

    това са канадски мурафети, там постоянно се портят едни други, не си окосил тревата, донос и глоба, не си полял цветята и какво ли не, това им е основно занимание в извън работно време, дебнат се едни други и си правят сечено

  • 003 Anonimen 26.09.2023 23:22

    Какви доностници, подкупи и другарчета!? Става дума за истината! По-добре ли е със сивата икономика!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което