Министърът на икономиката Серхио Маса обяви, че Аржентина ще се стреми да плаща по-голямата част от месечния си внос от Китай в юани

Свързани новини

28.04.2023 17:00

Аржентина се отказва от долара в търговията с Китай

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на икономиката Серхио Маса обяви, че Аржентина ще се стреми да плаща по-голямата част от месечния си внос от Китай в юани, а не в щатски долари. Миналата година Буенос Айрес и Пекин подписаха споразумение за валутен суап, което имаше за цел да спре изтичането на чуждестранна валута от централната банка на Аржентина.

Понастоящем Китай е вторият по големина търговски партньор на Аржентина след Бразилия и втората по големина дестинация за аржентинския износ. Общият внос на Аржентина от Китай през 2021 г. е бил около 13,5 млрд. долара, според базата данни на ООН за международната търговия.

Маса заяви, че Буенос Айрес ще плати еквивалента на 1 млрд. долара в юани за китайски стоки и услуги този месец, а всеки следващ месец ще плаща за месечен внос в юани по 790 млн. долара. Споразумението за валутен суап, разширено и финализирано в началото на тази година, също така позволява на аржентинските износители да извършват разплащания в юани или долари, за да се балансират потоците от чуждестранни валути в централната банка.


При посещението си в Китай по-рано този месец бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова развиващите се страни да се откажат от щатския долар в полза на собствените си валути. Индия също работи за използване на собствената си валута или юан за уреждане на търговията с Китай, докато Русия започна да приема плащания за износа си от редица държави в рубли и китайски юани.

Делът на долара в световните резерви е намалял десет пъти по-бързо през миналата година, отколкото през последните две десетилетия, заяви неотдавна пред Блумбърг главният изпълнителен директор на базираната в Лондон компания за управление на активи Eurizon Стивън Джен. Процесът се ускори, след като други държави видяха, че руските активи в долари и евро са замразени в чужбина, а Москва е изключена от глобалната система за финансови съобщения SWIFT.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън нeотдавна призна, че ролята на долара като световна резервна валута може да намалее поради това, че Вашингтон използва влиянието си върху световната финансова система, за да преследва геополитическите си цели чрез санкции.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева