Свързани новини

20.02.2021 17:52

Александър Томов с над €6 млн. по сметки в Люксембург

Видян 10456 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Второто българско име изплува в скандалното международно разследване OpenLux е на Александър Томов. Става дума за активи за малко над 6 милиона евро, които са концентрирани във фирмата Лира Инвестмънт (Lira Investments S.A.). Неин краен собственик е именно Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба.
Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, става ясно от разследването, в което участват и българските журналисти от Биволъ. Името на Томов е второто, което се споменава. Първото, припомняме, че на сина на конституционния съдия Константин Пенчев, който има 1,2 млн. лева във Великото Херцогство. Както 19’ вече писа активи на българи за над 1 милиард лева се намират в данъчното убежище Люксембург. За разлика от него обаче, Томов все пак отговори на запитвания на Биволъ по казуса.
Той обясни, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, става ясно още от разследването.
Щедирят спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът така и не се реализира, но покрай него се заформи съдебен спор с приближения до премиера шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов.
Саздов стана известен с огласения от Сашо Диков консултантски договор с Ло за над  €30 млн. и покрай къщата в Барселона свързвана с Бойко Борисов. Той беше шеф на предизборната кампания на ГЕРБ през 2009 г.
Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед ЕАД твърдят, че Саздов ги е подвел да подпишат договор за консултантски услуги за проекта на стойност 80 милиона лева. Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, за да ги убеди да го наемат за посредник, който да им движи контактите с институциите, твърди Томов пред Биволь.
Китайците претендират, че уговореното възнаграждение от 80 милиона лева за Иван Саздов има “забранен от закона предмет” и представлява “типичен случай на търговия с влияние”.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 21.02.2021 08:02

    Добре е захлебил уродливия циганор! Да, 001, с избори няма да стане, НО НЯМА КОЙ! Популацията е апатична сган с първа сигнална система - без морал, без човешко достойнство. И без бъдеще.

  • 002 Тихомир Томов 20.02.2021 20:39

    Без лустрация няма да се размине и наистина изборите са само за замазване ............1933 е за пример !

  • 001 да 20.02.2021 19:33

    С избори няма да стане. Други са начините и методите. Или ние. Или -те. Друг вариант няма. Бъдете българи.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион