Ако правителството изготви списък с доверени кантори, това ще нанесе сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата

Свързани новини

28.02.2022 10:12

Адвокатите с остра декларация срещу решението на МС за подбор на кантори

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ако правителството изготви списък с доверени кантори, това ще нанесе сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата, тъй като поставя под съмнение ролята ѝ на естествена опозиция на всяка една власт.


 


Това се казва в декларация на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) по повод решението на Министерския съвет (МС) да създаде комисия, която да извърши подбор на кантори, които да предоставят правни съвети на органи на изпълнителната власт, предаде Лекс.



Решението на правителството предвижда да се създаде комисия за подбор от представители на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта и съобщенията. А списъкът на подбраните да се предостави на министъра на финансите за възлагане на съответните правни услуги. Т.е Клуб на избраните.


 


Адвокатите заявяват в декларацията си, че са притеснени от обявената информация за взетото решение на правителството. Според тях, макар да е добра тенденция държавата да използва потенциала на адвокатурата в работата на законодателната и изпълнителната власт, той би бил ограничен, ако се извършва подбор на кантори.




„От най-високата трибуна на българската адвокатура си струва да припомним фундаменталния принцип на адвокатската професия – че свободната и независима адвокатура е същностна гаранция за опазване законността и правата на човека, особено когато те са противопоставени на силата на държавната власт или на отделни части от обществото“, се казва в декларацията.




Декларацията завършва с призив към правителството да потърси друг подходящ начин за ангажиране на потенциала на адвокатурата в защита на държавния интерес, с открита и прозрачна процедура. „Защото подобен подход поставя в опасност свободата и независимостта на адвокатурата, а с това и върховенството на правото“, посочват адвокатите.



„С решението си правителството цели да преодолее липсата на открита и прозрачна процедура при избора на правни консултанти по случаи от обществена значимост“, обясни за Лекс началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.


  Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей