Показателни за качеството на живот на домакинствата е как са благоустроени жилищата им. Докато липсата на общественото водоснабдяване е вече по-скоро изключение, липсата на канализация все още е проблем. В градовете почти всички жилища имат такава, но в селата техният процент не достига и 30. Близо 7% от българските жилища са без баня – някои имат такава в същата сграда, други имат извън нея, докато трети изобщо нямат.

Свързани новини

26.06.2023 09:38

700 000 българи без WC, над 450 000 без баня:НСИ

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато управляващите партии се надпреварват кой е по-по-най евроатлантик, „в тила” положението не е нито евро, нито атлантическо, дори според захаросаните сметки на родната статистика. 11,5% от българите – това са над 700 000 души, нямат тоалетна у дома, а над 450 000 души (колкото населението на Пловдив) нямат баня в нашата държава, която вече 17-а година е член на Европейския съюз, а 20-а е член на НАТО, иначе наричани Клуба на богатите в света или Златния милиард.


Интересно е онези 250 000, които имат баня, но не и тоалетна в нея, какво точно разбират под думата – дали не иде реч за черен варел, нагряван от слънцето, под който се къпят в градината.


Иначе 6,5 млн. население обитава малко над 2,6 милиона жилища в страната, показват данни на НСИ, обработени след цялата информация, събрана от националното преброяване през септември 2021 година.


От тях става ясно, че във всяко българско жилище има хладилник, но в 11% от тях няма тоалетна. Слънчевата енергия пък все още остава най-непопулярна като източник за отопление.


В жилищата на все повече българи живее само едно домакинство. Процентът вече е повече от 95. Случаите, в които две или повече семейства делят едно жилище, стават все по-малко – техният процент не достига и 5 на сто.


Средният брой на лицата, обитаващи едно жилище е две и половина. Най-населени са жилищата в Пловдив и Благоевград, а най-слабо населени са в Габрово. В София, на която ще се спрем подробно в следващи броеве, може да се замисли върху проблема, че над 10% от жилищата в милионния град са необитаеми.


Показателни за качеството на живот на домакинствата е как са благоустроени домовете.
Липсата на канализация все още е проблем. В София от 30% делът падна до около 10 на сто, благодарение на усилията на кмета и европейските фондове, които Фандъкова успя да привлече, но в селата на България процентът канализация не достига и 30. Защо тогава изхарчихме парите за развитие на селските райони за футболни игрища, на които никой не играе, а не за канали и тръби? Ние сме си виновни.


Близо 7% от българските жилища са без баня – някои имат обща в същата сграда, други имат извън нея, докато трети изобщо нямат.


Така стоят нещата и с тоалетната, но там процентът, където тя липсва, е около 11 и половина. Последните два примера, се отнасят главно до жилища в селата.


Най-разпространеният предмет в дома на българите е хладилникът, следван от пералнята. Почти всички обитавани жилища разполагат с тези уреди. Следващ по популярност е бойлерът – над 70% от жилищата разполагат с нагревател за вода, а мобилно устройство има в повече от 60% от жилищата. Половината домакинства пък притежават и автомобил.


Мобилната телефония е най-използваният вид услуга от домакинствата – има я в 2/3 от тях.


Достъп до кабелна телевизия имат в малко повече от половината жилища. Също толкова разполагат и с интернет – било то мобилен или фиксиран. Следва ги сателитната телевизия, на която разчитат в 22% от случаите, а стационарен телефон вече има в едва 10% от домовете.


Отопляваме се най-много на ток – почти в половината жилища. Малко над 30% се греят с дърва за огрев, на парно разчитат 13%, а въглища и пелети има в между 4 и 5% от домовете. Най-непопулярна за използване у нас е слънчевата енергия и от други възобновяеми източници.


Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни