Същевременно тя предупреди, че за децата не се препоръчва веганството, вегетарианството и суровоядството

Свързани новини

27.02.2023 17:40

62% у нас са със затлъстяване

Видян 3806 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

61,7% от българите са с наднормено тегло, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), представени на пресконференция в БТА по повод Световния ден за борба със затлъстяването. Ситуацията у нас обаче не е изключение. Според статистиката 58,67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС – 59,35%.


Данните показват че, още на около 7 г.възраст децата започват да имат проблем с теглото. Когато родителите забележат  подобна ситуация, те не трябва да подлагат хлапетата на диета, а да ги насочат към здравословно хранене и консултация с лекар, коментираха специалисти от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.


Основните фактори за затлъстяване сред децата са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, застояването пред екраните и непълноценния сън. Д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, шеф  на сдружението, коментира, че родителите трябва да имат водеща роля във възпитанието към здравословно хранене.


Същевременно тя предупреди, че за децата не се препоръчва веганството, вегетарианството и суровоядството.
Българчетата между 6 и 9 г. ядат достатъчно плодове и зеленчуци спрямо връстниците си в други европейски държави, но са най-обездвижени, добави доц. Светослав Ханджиев от сдружението. Децата у нас прекарват 26 ч. на седмица пред екрана на дадено устройство, а връстниците им от Белгия, Холандия, Франция - двойно по-малко.
По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.


20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.


Доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО  у нас, обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва. Затлъстяването в България е в комбинация и с най-високите нива за Европа на тютюнопушене и прием на алкохол, обясни той.



 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.02.2023 00:49

    хейзърите си хапват само кашер храни - специално подбрани високо качество, а на гоите сега им предлагат и яростно рекламират скакалци, червеи, паяци и разни грантаджийчета веднага захапват кукичката и са готови да хрупат насекоми щото е модерно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби