За да бъде диагностицирано нарушено хранене, са необходими сходни симптоми, както и по-висока степен на ригидност, дистрес и нарушаване на жизнените функции, добавя тя. Нарушеното хранително поведение може да доведе до диагностициране на хранително разстройство.

Свързани новини

26.02.2023 07:32

Какво е нарушено хранене? И защо 20 % от децата по света имат признаци на това заболяване?

Видян 24967 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване повече от 1 на всеки 5 деца и юноши по света проявяват признаци на разстройство в храненето.

Според мета-анализа, публикуван в списание JAMA Pediatrics, проучването подчертава сериозен проблем на общественото здраве, който често не се отчита и не се признава.

Изследователите са прегледали и анализирали 32 проучвания от 16 държави и са установили, че 22% от децата и юношите са имали нарушено хранително поведение. Според проучването този брой е по-висок сред момичетата, по-възрастните юноши и тези с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ).


Нарушеното хранене е сходно по поведение с хранителното разстройство - то може да включва строги правила за това колко човек яде, какво яде и колко се упражнява във връзка с храната, казва терапевтът Дженифър Ролин, основател на Центъра за хранителни разстройства в Роквил, Мериленд.

За да бъде диагностицирано нарушено хранене, са необходими сходни симптоми, както и по-висока степен на ригидност, дистрес и нарушаване на жизнените функции, добавя тя. Нарушеното хранително поведение може да доведе до диагностициране на хранително разстройство.

"Все пак е важно да се отбележи, че както нарушенията в храненето, така и хранителните разстройства са сериозни и заслужават лечение и професионална помощ", каза Ролин по имейл.


Според проучването нарушеното хранително поведение може да не се лекува достатъчно, тъй като децата могат да крият симптомите си или да избягват да търсят помощ заради стигмата.

Възможно е също така проучването да е било ограничено в способността си да представи пълния обхват, тъй като е разчитало на данни, в които децата и юношите сами са съобщавали за поведението си, казва авторът на проучването д-р Хосе Франсиско Лопес-Гил, постдокторант в Центъра за здравни и социални изследвания към Университета на Кастилия-Ла Манча в Испания.


Изследователите трябва да проучат какви са причините за нарушеното хранително поведение, казва Лопес-Гил. Междувременно експертите се надяват, че институциите и семействата ще се съсредоточат върху идентифицирането и подпомагането на децата, които проявяват признаци на разстройство на храненето.

Подобно поведение е опасно и може да доведе до тежки медицински усложнения на органите, включително сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците, казва Нагата.


Признаци на нарушеното хранене

Възрастните трябва да са наясно с признаците на нарушено хранене както при себе си, така и при децата си, казва Лопес-Гил.

Това поведение може да включва мания за телесно тегло или форма, изкривена представа за себе си, строги правила за хранене, напълняване и пречистване, добавя той.

Упражненията, които влошават качеството на живот на човека, също могат да бъдат предупредителен знак, казва Нагата по имейл.


Други сигнали за тревога са, ако човек гладува, значително ограничава калориите, повръща или използва слабителни или хапчета за отслабване, за да отслабне", казва той.

Нарушеното хранене може да изглежда и като стесняване на групите храни, които човек е готов да яде, чувство на тревожност или срам, ако наруши правилата за хранене, числото на кантара, което влияе на настроението или хранителното поведение, ограничаване на социалните събития или носене на храни, които следват правилата, на събития, за да се контролира храненето, добавя Ролин.

Този вид поведение може да подтикне някого да се оттегли от обичайните си дейности, което е друг предупредителен знак, за който трябва да внимавате, казва Нагата.


Макар че броят им е по-висок при тийнейджърките и хората с по-висок индекс на телесна маса, хранителните разстройства засягат всички хора от различен пол, раса, етнос, сексуална ориентация и размери, подчертава Нагата.

Той добавя, че хранителните разстройства може да са особено недодиагностицирани при момчетата, ЛГБТК хората, цветнокожите и хората с по-едри тела.

"Не може да се каже, че някой има хранително разстройство само по външния вид", казва Нагата.


 Как да намерите помощ за разстройство на храненето

Ако забележите признаци на нарушено хранене при детето си, потърсете професионална помощ от лекар или специалист по психично здраве, казва Лопес-Гил.

Ранната намеса е важна, за да не се стигне до напълно диагностицирано хранително разстройство, казва Ролин.

Семействата могат да окажат подкрепа на детето си, като започнат от позитивна позиция, без да го осъждат, добавя Лопес-Гил.


 А тийнейджърите, които се притесняват за собственото си поведение, могат да поговорят с медицинско лице, училищен съветник, член на семейството или учител, казва Нагата.

Най-добрият начин за подкрепа на хранително разстройство или разстройство в храненето често включва много хора, като например доставчици на психично здраве, медицински грижи и хранене, казва той.

Лекарят често може да даде препоръки за включване на други специалисти, добавя Нагата.


"Както хранителните разстройства, така и разстройството на храненето могат да отнемат и ограничат качеството на живот на хората, тъй като и двете изпълват мозъка с мисли за храната и тялото", казва Ролин и добавя, че поведението често ви пречи да правите други неща, които цените в живота си. "Свободата е възможна и вие заслужавате да живеете пълноценен живот, а не такъв, който е погълнат от храна, упражнения и тегло. "


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2023 09:43

    Дрън-дрън и нищо по същество.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали