Свързани новини

04.02.2013 14:31

30 на сто от разкритите престъпления у нас са кражби на културни ценности

Видян 1452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

30 на сто от разкритите престъпления у нас са кражби на културни ценности – картини и статуетки, каза зам.- министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при представянето на проект „Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпленията, свързани с културното наследство на Република България”, предаде Фокус.


Проектът е финансиран по Оперативна програма „Административния капацитет” 2007 – 2013 година и на обща стойност 376 718 лв. Бенефициент на проекта е Главна дирекция „Национална полиция”. По думите на Вучков - България разполага с третото по обем културно наследство в Европа след Гърция и Италия. Задачата на този проект е да привлечем вниманието на обществото по тази важна тема и да покажем усилията на държавата за справяне с проблема с кражбата на културни ценности, отбеляза зам.-министърът на вътрешните работи и добави, че културното наследство е важен аспект в историята на човечеството и неговата кражба е престъпление срещу националната идентичност.
Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Министерството на вътрешните работи за усилията, които полага за опазването на културните ценности в България. Очакваме този проект да подпомогне за въвеждането на легалния пазар на културни ценности у нас и да увеличи законната търговия с тези ценности, отбеляза министърът на културата.
Антон Ангелов, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, посочи, че в рамките на проекта ще бъде създадена централизирана информационна система, в която въвеждат данни за културните ценности, обект на престъпление, ще е достъпна до всички заинтересовани. Проектът предвижда и обучение на полицейски служители от всички нива на структурата на МВР, които работят за противодействието на престъпления, свързани с културно исторически ценности, обясни Ангелов.
На представянето на проекта присъства и посланикът на Италия у нас, както и представители на прокуратурата и браншови организации на колекционерите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец