Половината от тези гласове пък са в София, което подсказва изключителна централизация на вота за онова, което по инерция наричаме Десница, въпреки че от 4-те му съставки дясна е само партията ДСБ, която – апропо – и печели единствените двама кметове на тази коалиция – бившият министър на ГЕРБ Трайчо Трайков в софийския район Средец и другия централен столичен район Триадица.

Свързани новини

01.11.2023 14:40

273К гласа за ППДБ са като 10% на избори за НС, ГЕРБ е с 537К

Видян 2382 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

4,5 пъти повече общински съветници, 0 срещу 71 общински кметове от първи тур в полза на генералската партия, чака още 95 балотажа, а екс-сините разчитат на повечето от столичните районни, засега имат двама в София

Без ала-бала с машините сме 7-10 процента интелектуалци: тази оценка на Кирил Петков от прословутите записи пред създаването на Сглобката между неговата ПП,ДБ и ГЕРБ, позната още като Кабинет Денков, както и повечето други неща от онзи разговор се оказа факт.


С 273 184 гласа ППДБ биха имали 7-8 на сто от вотовете на българите, при това с бонуса, който даде на тяхната коалиция скандалът с машините и решението на ЦИК да ги махне от първия тур на изборите.


Половината от тези гласове пък са в София, което подсказва изключителна централизация на вота за онова, което по инерция наричаме Десница, въпреки че от 4-те му съставки дясна е само партията ДСБ, която – апропо – и печели единствените двама кметове на тази коалиция – бившият министър на ГЕРБ Трайчо Трайков в софийския район Средец и другия централен столичен район Триадица.


На този фон ГЕРБ, който има 1 от министрите в кабинета, отчете, че след местните избори в неделя печели на първи тур в 95 общини, от които седем областни града. В 71 общини ГЕРБ е на балотаж, включително в 17 областни града. Общият брой кметове, които генералската партия ще спечели са около 150. А това е повече от половината от общо 265 български общини.


Проблемът на Борисов е загубата на кметския стол на „перлата в короната” София, но спечелените мандати за общинския съвет дават възможност ГЕРБ да участва в „сглобки” и в дясно, и в ляво като балансьор. А именно градският парламент разпределя над 2,555 млрд.лв.бюджет, както и паричните потоци и ръководствата на общинските дружества.


В балотажите за районни кметове, логично, генералската партия се представя традиционно най-добре, освен в Банкя, и в „панелните спални” на Западна София – градове в градовете като Люлин и Надежда, а е най-слаб, също традиционно, в южния 23 МИР..


Въпросът е обаче какво биха правили районни кметове от ППДБ без собствен бюджет, ако в СОС няма Сглобка с ГЕРБ и мнозинство от останалите партии реши да ги бойкотира.  


ГЕРБ печели на изборите с листите си традиционните за тази партия през последните години около 600 000 гласа. Точно число е 537 094.


Тя взема 1499 местни депутати в страната срещу, 356 общински съветници на ППДБ. „Дори БСП и ДПС имат повече от ППДБ в страната. Това са мандатите", обобщи Борисов.


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.11.2023 23:46

    115000 с дълъг ковид - три четвърти ваксинирани и някои от тях тичат пак да се бодат съвсем оглупели

  • 001 Anonimen 01.11.2023 23:43

    Дали ЕС успя да даде смислено обяснение на 27 процента увеличена смъртност в Германия спрямо 2019 и приблизително същите проценти в другите набодени страни? Изключения - България и Румъния със спад от шест процента. ЕС статистиката го казва

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите