Продава се в бутика за деликатеси Пти Кюше на ул. Оборище и ул.Васил Априлов, редом с виното на Брад Пит
01/02

Свързани новини

11.04.2023 09:23

175 лв. е най-скъпият козунак, а къде е най-хубавият

Видян 4897 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италиански козунак тип Коломба (Гълъбица), наричан така заради формата си, е най-скъпият в София. Той е със захаросан портокал. И все пак тежи 2 кг. Продава се в бутика за деликатеси Пти Кюше на ул. Оборище и ул.Васил Априлов, редом с виното на Брад Пит.


Съдържател е фамилията на социолога Кънчо Стойчев. Козунакът Fiasconaro би рекорда от миналия Великден на коломбата от бара Disquared в сградата на Патриаршията, наета от Гинка Върбакова, невзелата ЧЕЗ бизнесдама.


В Кюшето се продават и други козунаци с цени над 100 лв. Иначе истинският не може да струва под 30 лв/кг, ако е от качествено брашно и хубави яйца, не с прах и други химии, както и с нормална захар, не с продаваната у нас масово фалшива.


Много е важно да се знае, че италианските козунаци, каквито могат да се намерят и за под 100 лв. в Панетерия на ул. Асен, все пак са фабрични.
Истинските ръчни коломби в София, при това пъти по-евтини от досега цитираните тип Долче и Габана и опаковани по-добре от италианските в изключително красиви кутии, са традиционно в Орсети на бул. Дондуков 19.



Те са три вида: в розовите кутии са със стафиди, в жълтите са с портокал и капки натурален шоколад, в зелените са със смокиня и бял шоколад. Всички са изработени на място, което гостите на заведението и сами виждат през витрината на кухнята, където неуморни майстори заместват 12 часа на ден коломби.
Италианското посолство и повечето италианци, живеещи в София, си купуват козунаците и за Великден, и за Коледа (панетоне) от Орсети.
Даже на другия най-светъл празник в края на миналата година, в заведението се проведе и специално събитие, посветено точно на козунака на Италианската кулинарна академия.


Направени са по всички правила на изкуството, включително с „висенето” наопаки, след като бъдат изпечени, за да станат въздушни.
Иначе 750-те грама съвършенство се изработват от италианско брашно, с лабораторно изследвана истинска захар, с яйца и БЕЗ мая, която е много вредна, но масово се ползва в пекарните за огромно съжаление.


Козунак без мая правят и в новото заведение Кисело и сладко на ул. Раковски. Там даже името на заведението се дължи именно на слагането на квас в нещата, които приготвят, защото им придава лек кисел привкус. Бадемите добавят разкош на козунаците.


Минимоделът от 350 г. е 8,90 лв. Има и съвсем умалени – по 125 г.
Освен без мая, имат и модел без захар. Вместо нея, майсторите приготвят козунака с кленов сироп. Което го прави по-скъп, но и по-оригинален.
От другата страна на „чупката” на ул. Раковски с представителството на ЕК, има и нов козуначен адрес. Също с интересно название.


В Индрише, чието име подсказва, че там се работи по фюжън между старите традиции и съвременните трендове, също имат дебютен козуначен сезон. Сладкият хляб се прави на място пред очите на гостите. А има и козуначени каноли – съвременна вариация на традиционния сицилиански десерт, които са възможно най-леката форма на великденския сладкиш, съчетали българското и италианското по неповторим начин.


Насред кулинарния хъб на ул. Ангел Кънчев, освен все пак фабричните козунаци на ЙоВан, има и по-добър адрес. Даро на Дарин Стойков, който е един от най-известните майстори на печива в милионния град, предлага традиционни български козунаци. В това число и „висящи”, но не по италианска рецепта, а по желание на хора, които биха искали да ги оставят за онези, които не биха могли да си позволят да си купят 500 гр. за 15 лв. Според Дарин Стойков няма как истински козунак, направен по всички правила на изкуството, да струва в момента по-малко от 30 или поне около 30 лева с всичко включено.



  Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец