Тютюнопушенето взема около 8 млн. жертви годишно, което го прави една от най-често срещаните причини за предотвратима смърт в света

Свързани новини

18.07.2022 15:43

15 до 20% българи по-малко в болница, ако 1/2 от пушачите откажат цигарите

Видян 1845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хоспитализациите в България от свързаните с пушенето инфаркт, инсулт, рак и ХОББ, могат да намалеят с 15 до 20%, ако половината пушачи заменят цигарите с алтернатива с намалена вреда. Това би спестило 1,8 млрд. лева обществени разходи за лечение и нетрудоспособност.

До тези изводи стига доклад на "Експертният клуб за икономика и политика", представен от макроикономиста Аркади Шарков на международна медийна среща, организирана от "Арбилис", на тема:"Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра защита на по-ниска цена". Срещата е част от Осмата научна конференция "Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания" и се проведе в Банско.

Освен Шарков, в лекцията участваха експертът по обществено здраве Мартин Сматана от Словакия и икономическият експерт Александър Хинц от Германия. Модератор на форума беше началникът на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Тютюнопушенето взима около 8 млн. жертви годишно, което го прави една от най-често срещаните причини за предотвратима смърт в света. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен щети върху здравето, цигарите


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв