"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен беше Георги Василев.

Свързани новини

23.03.2023 18:02

0,5% БГ плодове и зеленчуци по щандовете

Видян 900 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


По-малко българска продукция на пазара очакват зеленчукопроизводителите заради резкия скок на цената на водата за напояване, обявен от дружеството Напоителни системи. От бранша прогнозират и гарантирано поскъпване на плодовете и зеленчуците и очакват фалити в сектора.


”Повишението на цената на поливната вода е различно в отделните региони в страната, но в Североизточна България то е най-осезаемо и достига до 300%”, отчете в ефира на Радио Варна Георги Василев, шеф на Асоциация Български пипер. Той очаква плодовете и зеленчуците да поскъпнат с поне 20%, а българската продукция на пазара да намалее.


"Това ще доведе до неконкурентноспособност на българската продукция, която така или иначе е 5-6 пъти по-малко", коментира Василев и допълни, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.


"Преди около 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха около 0,5%. Всичко останало е внос", каза още той. Именно вносът влияе и на цените по щандовете, които са все по-високи.


"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен е Василев. Той посочи, че България внася продукция от над 150 държави, но предимно от съседни държави, които обаче са извън ЕС – Турция, Сърбия, РСМ, а отскоро има тенденции и от Албания и Косовската автономия.


Василев прогнозира, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват - тенденция, която според него е започнала преди повече от 30 г. "Няма сила и организация, която може да спре този тренд", коментира още той.


"Държавата и ЕС са най-големите виновници за намаляване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в ЕС досега, около 20 млрд. са се влели в българското селско стопанство, по производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350%", поясни Василев. Според него, ЕС няма интерес България да произвежда повече собствена продукция.


Напомняме, че в близкото минало България на шега е наричана “доматена република”, а на българите им казваха „градинарите на Европа” заради огромния обем местно производство и износ на зарзават. Освен за СССР с 260 млн. население и страните от соцлагера, експортирахме и за Западна Европа хиляди тонове прясна и консервирана продукция.

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в района на Каварна се опасява, че поскъпването на водата за напояване ще доведе и до фалити в сектора.

Той очаква цените да останат високи в следващите два-три месеца, но побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има достатъчно българска продукция на пазара, която ще нормализира и цените.


  Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Меци Веселинов 23.03.2023 21:53

    0.5% българско производство на плодове и зелени-чуци пазара е все пак, като за начало един доста оптимистичен и добър старт!Има диван-чапраз и за по добри резултати, примерно един ден да доживеем до бленувания 0 % български полдове и зелени-чуци предлагани от непоправимо филантропските хранителни вериги на българския пазар! По времето на драстичната драконовска забрана за внос на банани, от която нашите родни ренегати още не могат да се озаптят, едвам оцеляхме от тази мрачна и изключително мракобесна реалност.С ужас и потрес си спомняме за ужасните времена, когато процента на предлаганите плодове и зелени-чуци-Б ЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО беше в диапазона на НЕЧОВЕЧНИТЕ, може да се каже направо садистичните 100% ! Едвам оцеляхме без животворните турските домати, гренландски череши,северно-норвежки кокосови орехи, полските пиперки и цитрусови плодове , френските компири, северниирландски строуберита и новозенландските карпузи , кауни и кивита.

  • 001 народен съд 23.03.2023 11:12

    Българските продажни и корумпирани власти продължават унищожаването на всичко българско като истински родоотстъпници и съвременни еничари. За такива ли да гласуваме?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци