Свързани новини

04.05.2017 17:21

БНБ крие внесе ли Инвестбанк 20 млн. лв. за запълване на дупките в капитала си

Видян 4524 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   До края на април единствената банка, която не премина стрес тестовете през лятото на 2016 г. и дори според оптимистичната прогноза на БНБ не успява да покрие минималните критерии за капиталова адекватност до 2018 г., трябваше да е внесла 20 млн.лв. допълнителен капитал.


Това е точка първа от плана й, наложен от Централната банка, която намери 1,205 млрд. лв. рискови активи и направи капиталови корекции от 104,4 млн.лв., 82,2 млн.лв. или 80% от които се оказаха лоши кредити, представяни като добри, а 22,2 млн. лв. бяха надценените недвижимости.


Загрижен за финансовата стабилност на България, 19’ зададе на БНБ прост въпрос: Внесен ли е допълнителният капитал, който следваше да получи ясен и прост отговор – ДА или НЕ.


Първо ни отговориха: „Банката работи в съответствие с оповестените от нея планове за реализиране на препоръките, произтичащи от ПКА и стрес тестовете от 2016 г”. Очевидно бягане от отговор.


На повторно зададения въпрос дали допълнителните 20 млн.лв. са внесени, се получи отговор, който всеки ще разбере като НЕ:”В резултат на Прегледа на качеството на активите е установена необходимост от възстановяване/укрепване на капиталовите буфери на Инвестбанк АД. За тази цел банката изпълнява множество мерки като: диверсификация и подобряване на качеството на кредитния портфейл, продажба на обезпечения, намаление на административни разходи, капитализиране на печалбата. ВСИЧКО ТОВА СА  ДЕЙСТВИЯ, КОИТО НАМАЛЯВАТ ПОТРЕБНОСТТА ОТ ВНАСЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН КАПИТАЛ. Банката оповести, както планираните действия за възстановяване на капиталовите буфери, така и постигнатите резултати”.


На отправения прост въпрос внесени ли са или не са внесени 20-те милиона към главния акционер Петя Славова отговор не се получи. Не получихме конкретен отговор и при многократните питания към пресцентъра на банката.


Ние само ще цитираме гарантираното от БНБ и клетвено декларирано от Инвестбанк след скъсването й на стрес тестовете:  


„1. Подкрепа от акционерите:


- Увеличение на капитала с 20 милиона лева – капиталовият план на банката предвижда увеличение на акционерния капитал с 20 милиона лева до Април 2017, с цел поддържане на параметрите, дефинирани в бизнес плана”.


При това напомняме, че БНБ през лятото на 2016 г. констатира, че след мерките Инвестбанк ще трябва да генерира допълнителен капиталов буфер не просто от 20 млн., а от 33,275 млн. лв: „Предвижда се покачване на капитала с 20 млн. лв. В капиталовия план, съгласуван с БНБ, е заложено през второто тримесечие на 2017 г. и по-конкретно – през април, с приемането на годишния финансов отчет за 2016 г. да бъде увеличен и акционерният капитал с цел подкрепа на заложените параметри в плана”.


Връщаме лентата назад, както е описана от авторитетния в. Капитал, който озаглави материал по щекотливата тема „Твърде малка, за да е страшно”: „Прегледът на качеството активите води до съществени корекции в капитала на Инвестбанк за общо 105 млн. лв. и до най-много предписани мерки за изпълнение в стегнат срок. В следствие на, което е най-голямото разминаване сред всички проверявани банки. Общата капиталова адекватност пада от 18.7% по отчет на 11%. Банката се проваля и на стрес теста, като при базовия сценарий (който предвижда продължаващ ръст на икономиката и липса на шокови събития) CET1 към края на 2018 г. е отрицателен и е на ниво -1.6%, а при утежнения равнището му пада до -7.7%...Банката трябва да свие административните си разходи, които са 70% от общите приходи, до 49% в края на 2018 година”.


И още от Капитал: „Най-драстични отклонения. Това е резултатът на Инвестбанк от прегледа на качеството на активите. Според регулатора проблемите на институцията са поправими с 20 млн. лв. капитал, който основният акционер Петя Славова ще трябва да набави. Макар сумата да изглежда миниатюрна за възможностите на пазар с 85 млрд. лв. активи, не е много сигурно, че бизнесдамата има откъде да ги вземе. За предходните увеличения беше привлечен омански акционер, който придоби 1/3 от капитала, и при привличането на още външен капитал тя може да трябва да се прости с контрола. Освен това мениджмънтът и собствениците на банката от години знаят много от това, което прегледът на качеството на активите показа - одиторите хронично го посочват в забележките си. Въпреки това тя не успя да подготви и капитализира банката си достатъчно добре. Така Инвестбанк е една от двете зле представили се институции в проверката и може би само скромният й мащаб - 12-а по размер с близо 2 млрд. лв. активи, е причина за спокойствието на регулатора и сравнително меките, макар и многобройни наложени мерки...... И при нормалния, и при негативния сценарий до края на 2018 година банката не успява да покрие минималните изисквания за капиталова адекватност, показват резултатите от проверката”.


Екип на 19’



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни