Свързани новини

08.11.2015 17:11

200 милиона съмнителни в Инвестбанк?

Видян 3441 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2 месеца в нарушение на закона и общо над 9 месеца след приключването на 2014 г., Инвестбанк публикува финансовия си отчет. За пета поредна година одиторът KPMG е изпълнил с критики доклада и те се увеличават спрямо минали години, както припомня Капитал дейли. Ние ще посочим данни за предишните две години - 187 млн. лв. под въпрос за 2013 г. и 305 млн. лв. за 2012 г. Формулировката на KPMG е „не са убедили в оценката”. 

 За 2014 г. подозренията са заради обезпеченията на кредити за 188 млн. лв. и още 12 млн. лв. инвестиции във финансов лизинг, които са класифицирани като загуба. Тези 200 000 000 лв. активи под подозрение са повече от капитала на банката, пресмята Капитал дейли.

Основното съмнение пада върху сделки с имоти на стойност 128 млн. лв., за което 19 минути писа още на 18 януари 2015 г. Тогава се базирахме на сигнал, подаден от акционери в банката до БНБ, която кой знае защо не реагира никак по темата нито след сигнала, нито след публикацията. 

Пак тогава, без да имат финансов отчет, кой знае как, от банката ни отговориха, че били на печалба за 2014 г., което над 9 месеца по-късно беше и официално потвърдено – грандиозните 1,6 млн. лв, ако не броим съмненията на KPMG за едни 200 млн. лв. 

На 18 януари Инвестбанк, след 3-дневно размишление, отвърна, че се била „освободила” от активите за 128 млн. лв. Какъв е казусът, който е удивил и световните одитори, освен нас?

С три договора, сключени в 1 ден, 128 млн. от 1,67 млрд.  активи на Инвестбанк отиват в съдружия с офшорки с неясен собственик – 1 от Хонконг, 1 от Бахамите и 1 от Белиз. Интересна е датата: 25 юни м.г. - точно 5 дни, след като КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ. 

Ето и въпросите, които добронамерено и професионално отправихме и към самия трезор, и към Централната банка:

„Видно от търговския регистър, Инвестбанк е прехвърлила материални активи за 128 000 000 лв. в три съдружия с офшорни компании. Тя е внесла като апортна вноска имотите на тази стойност, а срещу тях е получила едва по 9% от фирмите „Инвестмънт пропъртис”, „Инвестмънт кънстракшънс” и „Билдингс инвестмънтс”. На какво се дължат тези сделки и от ипотеки по кредити ли са влезли в банката тези активи?”.

Пред Капитал дейли преди 10-ина дни Инвестбанк коментира, че имала залог върху дяловете на дружествата. А от вестника справедливо контрираха: а защо няма залог върху прехвърлените имоти за 128 милиона лева? Въпросът е кой гарантира, че те все още са собственост на въпросните 3 офшорки, където кой знае защо банката участва със слабоватите 9%, а 91 на сто са неясно на кого. 

Одиторите пък са се усъмнили защо имотите са осчетоводени по номинална, а не по реална пазарна стойност.

„KPMG хвърлят съмнение и към това доколко сделките са с реални външни лица”, пише Капитал дейли. И завършва със следващия основателен коментар:

„Ако при КТБ, БНБ можеше да прилага защитна стратегия, че е била заблудена от подаваните от банката данни, и не е била предупредена от одитора, то при Инвестбанк едва ли има извинение съмненията на КПМГ да не бъдат адресирани години наред”.

Накрая идва най-важното: сигурно помните как, на база официална информация от Булбанк,  преди 3 седмици 19 минути посочи, че новият гуверньор на БНБ Димитър Радев се прочу неприятно с обявеното в края на септември решение на БНБ да ограничи публикуването на надзорни данни. Капитал дейли отбелязва дни по-късно кои: няма да има достъпни справки банка по банка за кредити, депозити и инвестиции в ценни книжа. „Няма да има информация за някои банки с месеци и дори хипотетично с години...Така се оказва, че отговорността за осигуряването на обществения интерес за състоянието на банките е размита”.

По всичко личи, че БНБ нищо не е научила от урока КТБ, който струва 4 милиарда от джоба на данъкоплатеца!



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и