Свързани новини

13.04.2017 09:54

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация

Видян 1590 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В сряда американският президент Доналд Тръмп се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в САЩ. По време на съвместната пресконференция Тръмп промени своята риторика от предизборната си кампания и заяви, че НАТО „вече не е остаряла“ организация и приветства ролята й в борбата „срещу тероризма“. Той обаче поднови своя призив към държавите членки на Алианса да отделят 2% от своя брутен вътрешен продукт за военни разходи: „Изправяйки се пред нашите общи предизвикателства, ние трябва да гарантираме, че членовете на НАТО трябва да изпълнят финансовите си задължения и да платят това, което дължат“.


Тръмп също така призова да се сложи край на „жестоката“ гражданска война в Сирия и съюзниците от НАТО да „работят заедно, за да разрешат това бедствие“. „Ужасното убийство на невинни цивилни с химическо оръжие, включително варварското убийство на малки и беззащитни деца и бебета, трябва да бъде отхвърлено решително от всяка нация, която цени човешкия живот“, отбеляза Тръмп. „Време е да се сложи край на жестоката гражданска война, да се победят терористите и да се позволи на бежанците да се върнат у дома“, допълни държавният глава.


От своя страна Столтебгерг посочи: „Ние не искаме нова Студена война, ние не искаме нова надпревара във въоръжаването“. „Ние силно вярваме, че няма противоречие между силно НАТО, надеждно сдържане в областта на отбраната и политически диалог с Русия“, допълни генералния секретар.


По време на пресконференцията Тръмп се фокусира и върху друг важен въпрос: кризата около Северна Корея. Президентът настоя, че ако Китай не искат да помогнат, то САЩ сами ще се справят в проблема. „Президентът Си иска да постъпи правилно. Ние установихме добра връзка, според мен имаше добра химия помежду ни. Смятам, че той иска да ни помогне със Северна Корея“, подчерта Тръмп.


По отношение на Китай държавният глава направи още един изненадващ коментар спрямо своите предишни изказвания. Той заяви, че Пекин не манипулира валутата си, за да получи предимство при търговията. Тръмп беше категоричен: „Те не са валутни манипулатори“. Така той сложи край на въпроса, който заплашваше да развали отношенията между Вашингтон и Пекин.


Тръмп не пропусна да засегне темата за срещата в Москва между държавния секретар Рекс Тилърсън и руския президент Владимир Путин.


 „Ние въобще не се разбираме с Русия“, подчерта Тръмп, допълвайки, че отношенията „може би са най-ниското ниво досега“. Той не отправи директна критика към Путин, но сравни отношенията с Русия с тези, които изгради с Китай след посещението на Си Дзинпин миналата седмица.


Русия наложи вето на подкрепената от САЩ резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, докато Китай се въздържа от гласуване, отбеляза Тръмп. Той допълни, че „не е бил изненадан“ от позицията на Пекин, намеквайки, че я е договорил със Си по време на визитата му във Флорида.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак