Най-силен ръст бе регистриран в категорията напитки, включваща уиски и джин, чиито продажби нараснаха с 18,8% до 3,3 млн. декалитра. Продажбите в категорията, наречена "коняк", която в Русия се използва за обозначаване на видове бренди, нараснаха с 9,6 % до 3,5 млн. декалитра.

Свързани новини

20.04.2024 07:12

В Русия вече се продава по-малко водка и повече нискоалкохолни напитки

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според неотдавна публикувани данни водката, стереотипната национална напитка на Русия, започва да отстъпва на алтернативи с по-ниско съдържание на алкохол по отношение на продажбите на вътрешния пазар.

Сред алкохолните напитки тези, класифицирани като нискоалкохолни (което означава до 9% алкохолно съдържание), са сред категориите, които нарастват най-бързо през първото тримесечие на 2024 г., според статистиката, споделена с медиите от руския национален регулатор за алкохол и тютюн. Продажбите в тази категория са нараснали с 8,2 % на годишна база в сравнение с едва 1,6 % за водката.

Въпреки това водката все още изпреварва колегите си по отношение на общия обем на продажбите. Между януари и март са продадени общо 18,37 млн. декалитра водка в сравнение с 4,59 млн. декалитра нискоалкохолни напитки.

Най-силен ръст бе регистриран в категорията напитки, включваща уиски и джин, чиито продажби нараснаха с 18,8% до 3,3 млн. декалитра. Продажбите в категорията, наречена "коняк", която в Русия се използва за обозначаване на видове бренди, нараснаха с 9,6 % до 3,5 млн. декалитра.

Виното остава един от най-популярните алкохолни продукти в Русия, като през първото тримесечие са закупени 13,25 млн. декалитра. Като цяло продажбите на алкохолни напитки, по-силни от бирата, нарастват с 5,4% през първото тримесечие на годишна база, достигайки над 56 млн. декалитра.

Според експерта от бранша Павел Шапкин ръстът на общите обеми не е изцяло резултат от увеличеното потребление. Той заяви, че ръстът се дължи главно на борбата с незаконното производство и продажба на спиртни напитки, както и на промяната в туристическите навици на руснаците. Тъй като хората предпочитат да почиват в страната, те купуват и консумират в страната това, което преди се е консумирало в чужбина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!