Първото в Европа 3D-принтирано училище се оформя в Украйна

Свързани новини

30.03.2024 07:43

Първото в Европа 3D-принтирано училище се намира в Украйна

Видян 5374 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със своите меки сиви линии и елегантен, извит екстериор проектът Hive прилича не толкова на училище, колкото на уелнес убежище или музей на модерното изкуство.


Отличителният външен вид на структурата с текстура, наподобяваща пашкул или едноименния пчелен кошер, седължи на строителния метод, използван за изграждането ѝ: 3D принтиране.


На по-малко от 61 метра от училище № 23 в Лвов, Украйна, стените на учебното заведение с площ 370 кв. м са отпечатани само за 40 часа с портален принтер COBOD, който следва цифрови чертежи, за да положи бетон като глазура върху торта.


Това е първият 3D-отпечатан образователен център в Европа и първата сграда, отпечатана в 3D-формат във военна зона, според Жан-Кристоф Бонис, основател на Team4UA, организацията с нестопанска цел, отговорна за пилотния проект, предаде CNN.


"Не съм строител, не искам да бъда архитект или предприемач... Но чрез роботиката и изкуствения интелект, чрез технологиите, можем да ускорим процеса на строителство", казва Бонис пред CNN във видеоинтервю.
Скоро след като Русия започна нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., места в Източна Украйна като Лвов бяха изправени пред огромен проблем: как да се справят с десетките хиляди хора, които бягаха към - и през - града.



Само в Лвовска област към декември миналата година е имало 173 000 вътрешно разселени лица, според последните данни на Международната организация по миграция към ООН.


Проектът "Кошер" ще предостави на училището четири допълнителни класни стаи, за да може то да приеме още ученици, разселени от войната, казва Бонис. Той се надява, че ако проектът е успешен, той ще позволи "3D принтирането да стане един от инструментите на местното строителство в Украйна". 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв