Пробуждане не е уникален български модел, а копие на прословутата в целия свят "църква" Хилсонг, прочула се не само с членове като Тейлър Суифт и Джъстин Бийбър (в ролите у нас - Любо Киров и Миро), но със сексуални и данъчни престъпления и скандали, каквито родният й клонинг още няма.

Свързани новини

03.02.2024 07:02

Пробуждане по модела на изнасилвачите и данъчни измамници от "църквата" на Суифт и Бийбър

Видян 1592 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пробуждане не е уникален български модел, а копие на прословутата в целия свят "църква" Хилсонг, прочула се не само с членове като Тейлър Суифт и Джъстин Бийбър (в ролите у нас - Любо Киров и Миро), но със сексуални и данъчни престъпления и скандали, каквито родният й клонинг още няма.

Прекият прототип е нюйоркският пастор на Хилсонг Карл Ленц. Той поема делата на "църквата" през 2010 г., сприятелява се с хитовия по онова време млад певец Джъстин Бийбър, който пък е двойка със Селена Гомес, който му става нещо като рекламно лице, както Миро на нашия пастор от Пробуждане, та му води и други знаменитости.



Карл Ленц


Шефът на Хилсонг за Източното крайбрежие на САЩ става прословут с увлеченията си по модните брандирани дрехи за сума пари, лимузините и другите предмети на лукса, досущ като пастора Максим Асенов.


Постепенно обаче срещу Ленц започват да постъпват оплаквания, че унижава и сугестира силово, подменяйки действителността, последователи на нетрадиционния култ, който изповядва.


През 2017 г. те са отлъчени. Но през 2020 г. "църквата" маха самия Ленц по обвинение, че е имал "повече от една извънбрачна връзка" и със сигурност продължаваща в онзи момент. Съвсем в духа на последното обръщение на Ахмед  Доган към ДПС, той е нарочен още за "превръщане на църквата в машина за пари".


Ленц се представя пред медиите за жертва на Хилсонг, защото бил дал живота си за нея, а босовете на култа го изиграли.


Браян Хюстън


Почетен бос е бащата на основателя Браян Хюстън - Франк, също пастор, който доказано е изнасилил поне 9 идентифицирани момченца на възраст между 7 и 12 години. Това е докладвано от майката на основателя на Хилсонг през 1999 г, като тя съобщава още, че той е прикрил тези престъпления, въпреки че ги е знаел и независимо, че по онова време е президент на Събранието на Божиите деноминации в родната им Австралия.


По закон прикриването на престъпление също е престъпление. За да се оправдае, Браян заявява, че не докладвал, понеже това било желание на вече станала възрастен човек жертва на баща му сред тези момченца, с които е блудствал старият педофил. Жертвата веднага отрича подобно нещо. Нещо повече - пред Кралската комисия по сексуалните посегателства над деца разкрива, че му е предложен подкуп от 10000 долара в присъствието на свидетел в заведение на Макдоналдс лично от Франк Хюстън - основател и ръководител на Хилсонг и син на педофила. Това налага Франк де юре да напусне поста си, макар де факто да остава начело, в това число и като председател на борда на "църквата".


Разследването доказва още 6 жертви на бащата педофил в Австралия и Нова Зеландия. На 5 август 2021 г. той е призован на разпит по темата като прелюдия към арест. Той обаче е в САЩ по онова време. Все пак през януари 2022 г. е принуден да напусне и борда, след като започва съдебен процес по казуса. Ръководството е поето от пасторите Фил и Лусидна Дули от РЮА. През август 2023 г., вероятно не без помощта на богатото финансиране, Франк е признат за невинен за прикриване на сексуалните престъпления на баща си.

По същото време 153 щатни служители на "църквата" са обвинени в неплащане на данъци в размер на поне 10 милиона долара от получени от Хилсонг приходи. Комисията по даренията в Австралия дълго преди това разследва култа за избягване на данъчно облагане и "безтаксови облаги", като още през 2010 г. по този повод Сънди Телеграф описва и показва бляскавия начин на живот, почти изцяло безданъчен, на управляващата "църквата" фамилия  Хюстън, в това число сметки за коли, къщи, покупки и т.н.

На тази база последват и обвинения в съда за пране на пари и избягване на данъци от австралийските и британските власти.

Странно е, но за разлика от българския си клонинг, Хилсонг има ясна позиция срещу хомосексуалността, което е екстравагантно на фона на увлеченията на бащата-основател към малки момченца. Има даже специално изявление на сина му от 2019 г., че не смята да приема хора с "хомосексуален лайфстайл" в редиците си.

Затова пък хетеро-разгулът в култа продължава. През 2021 г. авторитетните медии Vanity Fair, Christian Post и News.com.au разказват истинската история на студентка в Колежа по лидерство на Хилсонг на име Анна Кретншоу, насилвана от женения администратор на "църквата" Джейсън Мейс, който пък е син на директора човешки ресурси на култа- корпорация. Той е осъден на 2 години условно. Въпреки забраната да се занимава с църковни дела, той участва в служби. Хванат в крачка, лидерът на сектата се извинява в Туитър, но същия месец група студенти от колежа пишат отворено писмо, че изнасилвачът продължава да бъде дори щатен служител на "църквата".

През есента на 2021 г. се появява и втора жертва на име Катрин, чиято история вижда ефир в популярното тв предаване 60 минути, което гледа цяла Америка. И двете жертви са категорични, че първите им жалби към ръководството на култа са тотално игнорирани. В предаването Хилсонг се опитва да се представи като жертва на изнасилените, което общественото мнение вече тотално отхвърля. Ядосан, водачът на сектата Браян Хюстън публично изразява съмнения във версията за изнасилването на първото момиче и в интервю за   Eternity се представя като нейна жертва, заедно със своята църква - корпорация.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.02.2024 13:31

    Какво може да роди капитализмът освен такива измамници и изнасилвачи, криещи се зад църковни структури.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак