Висшето училище по телекомуникации и пощи
01/03

Свързани новини

06.11.2023 08:11

Предлагат ли университетите добри кадри на бизнеса

Видян 14002 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Младите хора търсят вече качествено обучение, не лесна диплома, твърди ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова



Един разговор с ректора на Висшето училище по телекомуникации и пощи /ВУТП/ в студиото на видео подкаста на Dir.bg "Какво могат парите".


Уникалните специалности и присъствието на бизнеса в обучението, проф. Темелкова определя като най-голямото конкурентно предимство на университета, който ръководи вече 4 години – Висшето училище по телекомуникации и пощи. Там се подготвят бъдещите ни кадри в областта на инженерството, информационните технологии и телекомуникациите.


ʺОт България няма „изтичане на мозъци“ от сферата на информационните технологии и комуникации. Единици напускат страната. Високите възнаграждения в тази сфера са релевантни на тези, които биха получавали в чужбина, сподели още проф. Миглена Темелкова.


Напливът към университета е голям, макар преди години да е бил пред затваряне.
 
ʺ Забелязва се коренна промяна в манталитета на младите хора. Те имат конкретни очаквания и изисквания от образователния процес. Младите хора знаят какво трябва да дават, но и не отстъпват от правата си. Търсят качествено обучение, не лесна диплома, споделя проф. Темелкова.


Още докато преподават, експертите имат възможност да наблюдават и общуват със студентите и ги привличат на работа във фирмите си с доста атрактивно възнаграждение. Затова и 90% от студентите на ВУТП работят още от втори курс по специалността, която изучават.


ʺОт 5-6 години бизнесът присъства трайно в учебния процес във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Преподавателите са експерти от бизнеса, които водят практически занимания, и в същото време ги провеждат и в реална бизнес среда. Изградили сме партньорства с над 50 компании, включително едни от най-големите ИТ и телекомуникационни корпорации, опериращи у нас и на глобалните пазари.


Киберсигурност и киберразследане


У нас има неимоверен дефицит на кадри в киберсигурността, споделя проф. Миглена Темелкова. Тя подчерта, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е първият университет в България, който през 2017 година стартира бакалавърска специалност Киберсигурност на високите технологии.
Студентите от тази специалност черпят знания от експерти от практиката. Затова и вече могат да противодействат на киберзаплахи. Две лаборатории, които ги дели само една стена. В едната правят кибератака, в другата - я разбиват. Така студентите проверяват знанията  и уменията си колко бързо и адекватно могат да се справят със зловреден код.


А в магистърската степен Комуникационни мрежи и Киберразследване топ експерти от Израел, предоставени от Черноморската академия по сигурност, им разкриват най-съвременните тенденции в киберразследването.


Студентите нямат държавен изпит, а завършват с демонстрация на реални знания чрез много скъп израелски симулатор, даден на университета на база партньорството му с Черноморската академия по сигурност.


Професиите на бъдещето


Кой студент не би искал да получи една диплома, но от два университета, чрез т. нар. интердисциплинарни специалности. Една иновация, чийто процес на акредитация отнема близо 2 години, но вече е факт.


ʺ Ние сме първите, които го направихме. През 2019 година стартирахме съвместна дейност с Медицинските университети в Плевен, Пловдив и Варна. Вече обучаваме студенти втори курс по телемедицина и софтуерно проектиране в медицината. Имаме също така интердисциплинарна специалност и с Висшето военновъздушно училище „Герги Бенковски“.
Все още такава съвместна димплома от български и чужд университет не може да бъде издадена, защото са нужни законодателни промени.


Изкуственият интелект - възможност или заплаха
 
По-скоро е възможност, категорична е проф. Темелкова. Според нея студентите могат могат да използват AI не да им напише домашното, а бързо да наваксат конкретни знания, да надграждат себе си, и то винаги с едно наум.


ʺНе бива да се доверяваме на 100 % на изкуствения интелект, допуска много грешки. Нашите преподаватели виждат това и
карат студентите да намират неговите грешки, допълва проф. Темелкова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци