Свързани новини

09.07.2018 15:16

Сърбия със супервлак и металургичен комбинат, Хърватия с мегамост, Румъния с АЕЦ от 16+1, ние – с минизавод за е-камиони

Видян 8902 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайската агенция Синхуа пуска подробности от разговорите на премиера Ли Къчян в София. В статиите прави впечатление, че за едни държави се използва думата „приятели”, за други – не. Към един тонът е имперски, както към нас – ще ви помогнем за тютюна – като към бедни роднини, към други е подчертано уважителен като към Чехия например.


Срещу срещата с всеки премиер са отбелязани конкретните посоки за развитие, като за повечето е казано, че ще участват активно в China Import Expo или изложението на вноса в Китай, което например за България не се казва – явно, защото нямаме продукти, които са интересни, както ни анализираха и двама германски топикономисти тези дни.


Така срещу Сърбия фигурират два започнати проекта с осигурено финансиране – единият е модернизирането на металургичния мегакомбинат в Смередево, недалеч от Видин, за равностойността 100 милиона лв. от китайска инвестиция, което е нищо в сравнение с новата скоростна жп линия Белград – Будапеща за 1 млрд.евро пак от КНР.


Срещу Хърватия фигурира супер мащабен проект за мост. Срещу Словения стоят инвестиции в местната фармацевтична индустрия и производството на електроуреди, срещу Румъния – АЕЦ, инфраструктурно строителство, финанси и авиация, което идва да рече, че евентуалният засега интерес към нашата Белене е само проява на възпитание от китайците – нашият пазар е 3 пъти по-малък от румънския, съседите нямат проблеми с Франция за атомните си проекти, докато тя пречи на нас, износът на ток е едновременно към Балканите, но и към Централна Европа, с която комшийската държава, за разлика от нас, съседства. Даже набюдателят Беларус може да се похвали с конкретни инвестиции в автомобилни заводи и в техноград на Хуауей край столицата Минск.


България остава с кредит от 1,5 млрд.евро за ББР по проекти, които тепърва ще се набират и с лихва, съпоставима с досегашните ни източници. С друг заем – малко под 100 млн.долара за частното на братя Домусчиеви параходство Български морски флот, и с нещо като 10 млн.евро, които може би ще бъдат инвестирани в малък завод за електрически камиончета за градски доставки в индустриалната зона на Пловдив. Мини, защото само разширението на фабриката на Форд в Румъния излезе 140 пъти (!!!) повече като вложение.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Не знам Българските управляващи дали четат такива вести и как им се струват нещата като ги сравняват с България.Убиха хубавата държава тези хора. ЖАЛКО. МНОГО ЖАЛКО.

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион