Свързани новини

30.05.2018 14:46

Поне двама изпадат от кабинета?

Видян 12840 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителствен кадрил след месец - с края на европредседателството, е предвиден, за да не се наложи не след дълго да падне цялата власт, разказват близки до премиера. Най-вероятно от кабинета ще си отидат поне двама министри. Най-често цитираните имена са на Румен Порожанов, който води земеделието, и на екошефа Нено Димов.
Румен Порожанов има много причини да се раздели с поста си. На първо място, разбира се, е усвояването на еврофондовете, което де юре е 5%, а де факто е 2% в реално изплатени средства, сочи сайтът на правителството по темата и справката за фискалния резерв. Това е смъртоносно в средата на петата от седем години в програмния период, особено като се има предвид, че земеделската програма е най-голямата: 6 млрд.лв. От които сме взели 120 млн. към началото на май по официални данни от МС и МФ.
По-лошото за него е, че антикорупционният орган водеше разследване срещу сина му по сигнал от ноември 2017 г., който предлагал консултантски услуги като управител и собственик на фирма, за да гарантира евросубсидии и избягване на проверки.
Органът е заключил, че няма конфликт на интереси! Но това няма да помогне, ако искаме изобщо Брюксел някога да пусне на практика спрените пари за селските райони.

Публична тайна е, че макар да се води от квотата на ГЕРБ, министърът на практика е на ДПС или по-точно от орбитата на близкия му бизнесмен Румен Гайтански, ако се вярва на служителите във ведомството.
„Вместо да провери твърденията за злоупотреба с европейски фондове или корупция, ръководената от Пламен Георгиев комисия за трите месеца проверки, които се полагат само при сложни случаи, е потвърдила публично известни факти: събрала е клетвения лист на министъра при избирането на кабинета, декларацията му за конфликт на интереси от сайта на парламента, направила е справка в официалните регистри, че синът му му е син, както и в Търговския регистър за посоченото в сигнала дружество Ей Ар Пи мениджмънт енд техникъл кънсълтънси”, пише Сега.
Интересно е да се разбере защо се искат разширени пълномощия за органа, ако той работи само по инфото, достъпно за всеки в интернет, но то е тема на друг разговор.
Ако българските медии и дори обществото ни бързо забравят и приемат прах в очите, в Европа не вярват ни на сълзи, ни на финтове. Само напомняме цялата сага, описвана детайлно от 19 минути за сдружението за евроконсултации, което Порожанов и негов близък поддържаха като шеф и зам.-шеф на фонд земеделие, а след това като финансов и земеделски министър, каквито бяха в един от служебните кабинети на честния  и почтен експрезидент Плевнелиев – голям борец срещу корупцията, за прозрачност и евроатлантически ценности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци