Свързани новини

03.05.2018 16:21

Самообвинихме се за криво правосъдие и корупция

Видян 5065 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателстващата ЕС България сензационно протестира срещу решението на Европейската комисия в новия програмен период еврофондовете да се отпускат на държави, които нямат проблеми с върховенството на закона и корупцията. Това е косвено признание, че нито сега, нито за 2021-2027 г., за които иде реч, имаме намерение да спазваме най-важните европейски ценности, както ги определиха комисарите и лидерите на партиите в Европарламента, към които нашите се водят, че принадлежат. Напомняме, че България все още е в процедура на мониторинг именно по въпросите на законността, правосъдието, вътрешните работи и корупцията. Подобни изявления най-меко казано не помагат на изразената до момента уж искрено политическа воля за вдигането на обидната система на наблюдение, сякаш сме децата – идиоти на Европа.


„Не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете”, заяви на нарочна пресконференция на правителството със знаковото отсъствие на премиера Борисов най-важният министър в кабинета – финансовият Горанов. Той заяви, че е все още рано да се коментира къде е България, а за нашата държава имало "неточни оценки".


Не стана ясно каква е била ролята на европейския ни комисар Мария Габриел, излъчена от управляващата партия ГЕРБ и ако имаме възражение като държава, защо тя не ги е изразила по време на предварителните обсъждания на решението в самата ЕК, преди то да бъде внесено в Европарламента.


Българският финансов министър наблегна, че "дебатът предстои", визирайки бюджетната рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 година. Вицепремиерът Томислав Дончев пък прогнозира, че няма да има значима промяна в обема на европейските пари за България.


Напомняме, недоверието, което ЕС изпитва към нас и личи по пъти по-ниските плащания по фондове в момента. След гръмналите скандали с потъването на стотици милиони в селски стадиони, на които никой не играе, в бутафорни крепости, които никой не посещава, в къщи за тъщи, хеликоптери, самолети, яхти и джипове по различните европроглами, усвояването ни е трагично и в момента. Към 2 май по данни на правителството то е 16,10%, а сме в средата на петата от седем години на периода 2014-2018 г.


Още по-тревожното е, че най-голямата програма – за развитие на селските райони с нейния 6-милиарден бюджет, има реално изплатени средства 5%, докато в същото време, както сте видели на първата страница на 19 минути ресорният министър Порожанов се е обзавел с нов автомобил Тесла за 120 000 лв. Същото важи за друга от големите програми – Околна среда, където имаме 6,83% усвояване, за Държавно управление – 7,98%.


Реално отклоняването на средствата е насочено главно срещу Полша и Унгария, които напоследък все по-често застават в опозиция на Брюксел и механизмът за върховенството на правото се предлага главно заради тях. Въпреки това България също попада под ударите заради лошите си показатели по отношение на върховенството на закона и мониторинга си точно в тази сфера.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец