02.11.2008 17:39

Цените на офисите не падат, въпреки бойкота на търсенето

Видян 1814 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водени от идеята за бързи печалби инвеститори без нужния опит реализират недвижими проекти. Най-модни в момента са офиссградите.
Анализ на Industry Watch за първата половина на 2008 г. показва редица ефекти от финансовата криза за българската икономика и пазара на имоти. Анализът очертава свиване на портфейлните инвестиции и задържане на ниски цени на българските публични компании, освен това се очаква "обедняване" на местните инвеститори в акции, което неминуемо ще доведе до по-слабо търсене от тяхна страна на имоти, стоки и услуги. Наред с това ще се отчете намаляване на инвестициите в жилищни проекти и като цяло жилищното кредитиране.
Започва да се наблюдава съществена промяна в поведението на купувачите. Придобиването на имот вече не става на основата на кратко време, в което трябва да се осъществи сделката, а се търси дълго точно това, което се иска. И то на цената, която хората могат да платят. 
Изменянето на пазара, което тече в момента, диктува и целите на инвеститорите, които трябва да разучат новите очаквания и интереси на купувачите. Пазарът става затворен и труден. За момента се наблюдава голямо предлагане както на жилища и офиси, така и на магазини и търговски помещения.
Пазарът е затрупан от оферти с високи цени, което води до загуби за собствениците. Тази тенденция се наблюдава и при офертите за отдаване под наем, и при тези за продажба.
Очакванията като цяло са свързани с корекция в цените свързани главно с локацията и изпълнението на обектите.
В крайна сметка, въпреки опорството на инвеститорите, празните им площи ще трябва да се запълнят, или те ще фалират. В София в момента търсенето на офисплощи под наем е при цени 10-12 евро на квадратен метър, а повечето предлагащи имоти на пазара искат да вземат за тях по 15-20 евро на квадратен метър.
Трети месец пазарът е почти замрял, защото двете групи не могат да се срещнат в някакво равновесно положение. Финансовата криза и затягането на кредитирането обаче неминуемо ще доведат до диктат на търсенето, преценяват експертите в бранша на недвижимите имоти.
Инвеститорите просто ще трябва да започнат да изкарват пари от площите, в които са инвестирали, а това няма как да стане, освен ако не ги отдават, сочи пътят на логиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева