Уомпитър, фома, гранфалун

Свързани новини

13.12.2023 13:32

Щедра доза смях в деветата книга от колекция Вонегът

Видян 1029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредна порция от неподражаемия Кърт Вонегът добавя издателство „Кръг“ към дизайнерската си колекция с книги на американския модерен класик. Изключителният сборник с есета, мнения и речи „Уомпитър, фома, гранфалун“ излиза на български в ново издание на днес, 5 декември и може да се открие с атрактивна отстъпка първо на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК (5 – 10 декември).


Преводът е дело на Владимир Германов, а оформлението, задаващо цялостен облик на серията „Вонегът“ на „Кръг“, е на Милена Вълнарова. 


„Уомпитър, фома, гранфалун“ е рядък и ценен шанс да чуем собствения глас на един от любимите писатели на ХХ в. и да изживеем неговите съкровени спомени, вижданията му за света, за творбите му и за книгите на другите. Остроумен, прочувствен и на места скандален, този забележителен том само на пръв поглед се различава от романите, чрез които познаваме Вонегът най-добре. Всъщност книгата е откровена изповед, която препуска в бесен ритъм през времето и пространството и точно както големите шедьоври на автора, ни отвежда до ядрото на горчивата му мъдрост, прикрита зад оригинален хумор. 


Сборникът съдържа разнообразна селекция от жанрове , така че нито за секунда човек не усеща, че навлиза в еднообразно четене. Напротив – Кърт Вонегът прескача от спомен за пътуване в размирна африканска страна до напътствия как се пише научна фантастика; от размисли за гуруто на „Бийтълс“ Махариши Махеш Йоги до есе за бруталния сериен убиец Тони Коста… „Уомпитър, фома, гранфалун“ е изпъстрен и с проницателни речи на писателя, които той произнася с присъщото си чувство за хумор пред различни аудитории (от каймака на американската физика до дипломиращи се студенти).


Вонегът излага и вижданията си за чужди книги – на Карл Сейгън, Хънтър С. Томпсън и др. А в един от най-запомнящите се текстове не пропуска и деликатно да осмее Елена Блаватска – емблема на езотериката и псевдонауката.  Писателят помества в колекцията си дори и художествен текст – пиесата „Силен дух“, в която главни действащи лица са доктор Норбърт Франкенщайн и доктор Том Суифт . Блестящият завършек на сборника пък е пространно интервю, което Вонегът е дал за „Плейбой“ и в което дръзко и точно обсъжда теми от тъгата, през бомбите до красотата на секса. 


„Уомпитър, фома, гранфалун“ е деветият диамант в колекцията с книги на Кърт Вонегът, от която вече са част романите „Механично пиано“, Сирените от Титан“, „Майка Нощ“, „Котешка люлка“, „Синята брада“, „Кланица пет“, „Закуска за шампиони“ и „Фарс, или никога вече самота“.


Цялата серия може да се намери с 20% намаление при „Кръг“ на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК, който продължава от 5 до 10 декември 2023 г.  Заедно със сборника читателите ще открият и други от акцентите на издателството, сред които попадат нова биография на технологичния гений и милиардер Илон Мъск – „Рискувай всичко“ , луксозно юбилейно издание на „Малкият принц“ с оригиналните акварели на Екзюпери, както и „Титан“ , дългоочакваният първи сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей