Свързани новини

07.07.2009 15:48

50% от хората няма да ходят на почивка

Видян 2467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Липсата на достатъчно средства в семейния бюджет ще откаже 50,8% от хората да почиват през това лято, показва анкета на бТВ. Въпреки уверенията на бранша, че цените са свалени, за да се задържат българите по родните курорти, евтино излиза единствено почивката на квартира. Тук цените се движат в диапазона от 5 до 12 лева. Частните квартири са предпочитани  предимно от българи, поляци, македонци, румънци, а най-много са рускоговорящите. Данните показват, че 24% от нас през това лято ще почиват на море, 9% - на планина, 5,4% - на село, 2,6% - на вила и само 2,5 на сто - в чужбина. Според направено проучване от туристическите агенции се очаква летният сезон 2009 да е най-слабият от няколко години насам. В големите морски курорти предварителните резервации са с 48% по-малко в сравнение с минали години.


Анкета на сайта на Слава показа, че 30 на сто от гласувалите общо 1790 човека няма да ходят на почивка това лято. Мнозинството от 52 процента пък смятат да отидат на почивка. Общо 18 на сто или 316 души още не са решили.


Един от най посещаваните летни курорти Златни пясъци се намира само на 17 км от морската столица. С отличните си плажове курортът традиционно привлича голям брой родни и чуждестранни туристи. Освен като една от най- желаните лятни дестинации, Златни пясъци е един от най-предпочитаните райони за покупка на недвижим имот в България.


Друго предпочитано място по родното Черноморие е курортът Албена. Той е носител на Син флаг за екологични постижения. Бреговата ивица е известна със своите градини и близостта си до  международното летище – 30 км.


Албена предлага множество места за настаняване и голямо разнообразие от атракции: многобройни водни спортове и забавления, конен спорт, детски площадки и увеселителни паркове за децата. Каварна се намира на север - на 60 км от морската столица Варна и само на 12 км от живописния нос Калиакра. Каварна разполага с добър транспорт до Варна, което прави града изключително лесно достъпен и предпочитан за туристите. Другият вариант за родния турист е налагания от туроператорите алтернативния туризъм. Така преходите с коне из планината или престой в селска къща излизат с 35% по-евтино, отколкото на родното Черноморие. Гостите на дома се хранят с екологично чисти продукти и живеят с местните жители, което прави незабравимо преживяването на свикналите с урбанистиката българи.


Издигането с парашут, возенето на яхта или моторна лодка и скачането с бънджи обаче оставят предимно приятни спомени, заради липсата на пари. 20% повече родни туристи пък са предпочели почивка на палатка или бунгало с приятели, което е “запазената марка” на повечето млади хора. Планинските курорти, които досега бяха магнит за почивка през зимния сезон, започват да привличат хората през лятото. Основната причината тук е, че над 70% от хотелите вече притежават басейни, които придават морски привкус на почиващите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей