Свързани новини

02.08.2021 10:00

Защо понякога не можем да заспим и колко най-дълго можем да издържим така, как сънят компресира времето?

Видян 2947 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понякога спим „като къпани/заклани”, друг път не можем и не можем с часове или цяла нощ да се унесем. Каква е причината за това? Ето и темата на днешния ни лайфхак.


Причината за незаспиване е т.нар. Емоционален мозък. Той ни пречи да се унесем, когато вътрешният ни часовник ни кара да го направим. А го прави, понеже очите, дори затворени, имат рецептори за светло и тъмно и така се регулира по естествен път кога ни се доспива, а кога ни се разсънва.


Какво кара емоционалният мозък да не ни дава да се унесем? Това са тревоги, които могат да бъдат както отрицателни, така и положителни. Първите са ясни, а сред вторите могат да бъдат предстоящ брак, нова работа, пътешествие, друго важно събитие – наричаме ги за по-мило „вълнения”, които просто не ни позволяват да се изключим. Според теорията за синаптическата хомеостаза – т.е. за състоянието на спокойствие чрез сън, при него мозъкът си почива, като работи на много по-бавни обороти, отколкото в периода ни на активност, като преразпределя получаната през деня информация. А информация, както сме казвали, не е само разбраното от медиите или приятелите, а буквално всеки миг и звук, както в песента на ФСБ.


Лайфхакът е, че няма как да се научим да контролираме съня. Щирлиц, който на екранаможе да го прави, е мит, също като спането по 15 минути на всеки четири часа, което е легенда или поне преувеличение, особено при дългия му в пъти повече от средната продължителност по онова време живот. Без добър сън такова нещо просто не е възможно за човешкия организъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни