Свързани новини

05.07.2021 10:07

Защо е нормално „да си правим филми”?

Видян 2380 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Лишената от въображение интелигентност е умствена изостаналост, дори да е отличена с научна степен по математика”, пише Пиер Солие. Днешният ни лайфхак трябва да успокои онези, които си измислят и да ни освободи от вечните клетви „ако не бях..., то щеше...”, които в италианския език например се наричат „хипотетичен период”, защото не могат да се случат. А не могат, защото в миналото няма как да сме знаели нещо, което сме научили след това.


Според световноизвестния психоаналитик Пиер Дако информация е всичко около нас – от светлината до всеки звук, освен това, което четем или ни говорят. Само че тя не се въприема само съзнателно и директно.


Психоаналитиците смятат за изключително важни т.нар. фантазми – грубо е да ги преведем като „призраци”. Според Дако те не са страшни или тревожещи, а са „скритата противоотрова срещу затворничеството” – сиреч, път към вътрешната свобода. Могат да бъдат положителни и отрицателни, съзнавани и несъзнавани, но във всеки случай са противотежест на съжаленията за пропуснатото, на провалите и неосъществените мечти.


Според Дако човекът е невъзможен без фантазми и мечти, понеже всеки се състои от няколко „личности” и фантазмите зависят от това коя от тях се изявява в момента. Обикновено фантазмите са тайни. Това са нещата, които неволно си представяме и често са свързани с прикривани сексуални желания, тъмни инстинкти, желания, които смятаме за осъдителни. Те са тайни мечти, дълбоки желания. Даже убийствени и самоубийствени идеи – за част от секундата например си представяме, докато караме по магистралата с нормална скорост, как натискаме педала и политаме с 240 км/ч, а защо не и повече, вместо да се сдържаме в правилата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей