Свързани новини

04.07.2021 07:27

Кои фермерски/био/еко/органик продукти не са по-добри от заводските?

Видян 3100 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заслужават ли си фермерските/био/еко/органик продукти своите доста по-високи от традиционните цени и как да разберем кои от тях наистина са такива, за каквито се рекламират? На това сме посветили нашия днешен лайфхак.


Първо, една ферма е еко/био/органик, ако повече от 3 години земята, която използва – все едно дали отглежда плодове, зеленчуци или гледа животни, които пасат там, не е обработвана с препарати. Ако е животновъдна, поне за същия срок добичетата не бива да са лекувани с медикаменти, да дават мляко/яйца, когато сами искат. За месото не казват.


И при все това трябва да бъде ясно, че и най-екологично отглежданите ябълки например съдържат сами по себе си Е-та, като важните Е260, Е440 и още няколко.


При цитрусите също е спорно доколко е възможно да растат съвсем непръскани, понеже много насекоми снасят хиляди и хиляди яйца по тях, които разлагат плодовете и те се развалят. Всъщност, еко/био/органик продукцията, която ни представят страни като Италия и Испания, пък и братска Гърция, просто не би могла да се пласира на цените на идващата от Мароко и Тунис, която често е и по-качествена, така че се обявява за фермерска и супер чиста, много често без да е. Просто в Северна Африка има и повече слънце, значи и повече реколти и на килограм и на брой бранета, а трудът и всички други разходи са много по-ниски от италианските, испанските и даже гръцките. Тези страни заплашват традиционните от северната страна на Средиземно море даже и при производството на маслини с чудесно качество на много по-добри цени. А също и на ягоди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали