Свързани новини

10.04.2009 15:36

Във варненската токсикология спасяват проституиращи от самоубийство

Видян 2634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тласнати от безизходицата и липсата на разбиране, и подкрепа, проституиращи момичета нерядко правят опити да се самоубият.


До решението да се простят с живота си достигат и отчаяни родители, които в опит да осигурят пари за прехрана, продават някое от децата си. Статистиката сочи, че повечето от тези хора са от малцинствен произход. Годишно в клиниката по токсикология във варненската Военна болница постъпват средно по около 5-6 жрици на любовта, които са направили опит да сложат край на живота си. За това алармира шефката на отделението д-р Снежа Златева, на провелия се днес в общината форум за националната и общинска политика по превенция на трафика на хора и закрила на жертвите. Проблемът е съвсем реален, макар, че се подценява от обществото и институциите, коментира токсикологът. Тя сподели, че дори и с екипа й доскоро не са разпознавали тези сигнали на отчаяние. Момичетата отиват в чужбина, понякога се връщат и в този момент правят опит за самоубийство, коментира д-р Златева.
По думите й много от тези девойки са били изведени в чужбина още като съвсем малки. Обикновено пациенти на токсикологията стават проституиращи на възраст между 18 и 30 години. Често лекарите така и не разбираме каква е истинската драма на тези момичета. Тя почти винаги е оставала скрита за нас. Ние, като специалисти, не сме се ровили в нея, а и самите проституиращи също не са искали да говорят за това, което са преживели. Били сме наясно с какво се занимават, но като че ли не сме си задавали въпроса, дали пък някой не ги е заставил да го правят, отбеляза д-р Златева. По думите й през тази година все още няма регистрирани такива случаи. Тя добави, че най-често пациентки, правили опит за самоубийство, постъпват в лечебницата през лятото. Това може би има връзка с увеличения поток на хора през туристическия сезон. Повечето от тези опити за самоубийства не са толкова тежки, а по-скоро са вик за помощ. Момичетата избират да се нагълтат с хапчета, но като че ли желанието да сложат край на живота си не е толкова категорично, посочи д-р Златева. Тя припомни и за един случай отпреди няколко години, когато след опит да се самоубие, в клиниката постъпва мъж, продал детето си. След като попада в ръцете на купувачите, те вземат единия бъбрек на детето. Покъртен от постъпката си мъжът приема голямо количество медикаменти, търсейки изход от отчаянието и самообвиненията. В тази връзка, д-р Златева апелира в общинските програми за превенция на трафика на хора да бъдат включени не само децата и младежите, а и възрастните. Според токсиколога особено внимание трябва да се обърне и на представителите на малцинствените групи, защото те действително продават своите деца. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте