Свързани новини

30.06.2021 10:12

Какво е интуицията и как работи усмивката?

Видян 2626 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интуицията е онова подсъзнателно, което се появява при съзнателното ни отхвърляне на спонтанност, заради вътрешните ни затвори и страха да предизвикаме обществото. Такава е логиката на световноизвестния психоаналитик Пиер Дако.


Тя се явява според него „защитен екран” пред тревожността ни да не сбъркаме, ако се отдадем на спонтанност, за да получим освобождение чрез искреност и непринуденост, казване на онова, което мислим, вършене на очевидно, но непоискано добро и т.н.


Какъв е лайфхакът, когато интуицията ни покаже, че е по-добре да бъдем самите себе си и да бъдем верни на себе си, а не да се представяме с маската, която обществото очаква от нас, както и свързания с нея начин на говорене, поведение, демонстративно мислене и изразяване?


Прост е! Усмивка!


Опитите на психоаналитика с негови пациенти показват, че когато се научават отново да се усмихват спонтанно, това на пръв поглед учудва другите – познати и непознати, които очакват/изискват сдържаност и липса на спонтанност. Тя обикноено води до Спонтанна усмивка в отговор и поне за малко освобождава и другия от страха му от спонтанност.


Така лесно разбираме за миг, че много често причината за нашите проблеми/страхове/стрес/тревожност не е в другите, а е в самите нас – много важно и много либерализиращо признание и обозначаване на проблема като половината от решението му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец