Свързани новини

06.10.2021 09:40

Главоболието е аларма, куче-пазач

Видян 1643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изненадващи и не съвсем изненадващи
причини за главоболие

Първият шеф, който имах в отделението по неврология, д-р Луканов, веднъж ми каза:
- Знаеш ли какво е главоболието?
Това е “куче-пазач” на здравето.
Ако човек изпитва главоболие, това означава, че организмът изпраща сигнал за наличие на някакъв проблем.

И понеже аз вярвам, че профилактиката е нещо прекрасно и е добре да вземаме мерки навреме, нека разгледаме заедно някои не съвсем популярни причини за главоболие, различни от мигрена, клъстерно главоболие, тензионно главоболие, зъбобол, невралгия, хипертония, нередности в шийния отдел на гръбначния стълб, обемни и съдови формации в мозъка, безсъние, кислороден глад, увреда на мозъчна тъкан и бактериални инфекции.

1. Очите ни

Главоболието може да се дължи на рефракционна аномалия, далекогледство, късогледство, астигматизъм, а също и на нужда от носене на очила. И още - очилата могат да бъдат погрешно изписани, остарели, с променен диоптър, което много често важи за пациенти в училищна възраст и такива над 40 години.
Други възможни причини за главоболие са повишено вътреочно налягане, което се среща при глаукома, възпалителни процеси в орбита, клепачи, роговица, съдовата обвивка на окото.
Работа на компютър, дълго четене, шофиране, силна или твърде приглушена светлина, също могат да причинят напрежение в очите, замъглено виждане и като резултат - главоболие. Всичко е в очите, те разкриват цялата истина - казва популярно клише, но действително има връзка между проблеми свързани с очите, нашето зрение и главоболието.  

2. Лошата стойка

Добрата стойка отговаря за функционирането на много неща в телата ни и наистина е важна! Случвало ли Ви се е някой да каже “Изправи се веднага” и дори да Ви смъмри, че ходите прегърбен и без снажна осанка? Позицията на тялото е нещо оснвополагащо! Лошата стойка увеличава напрежението в мускулите на раменете, шията и гърба, което провокира главоболие. Лошата стойка води до лоша циркулация в тялото, намален обем на поемания въздух, после до кислороден дефицит, после до хронична умора, световъртеж, раздразнителност и главоболие.
Една добра стойка, със стегната, изправена осанка, потопена в ароматна вана и приятна музика, упражнения, стречинг, любов, допълнено с масаж, медитация и други подходи за релаксация - помагат и облекчават главоболието по един наистина красив начин.

3. Ти си гладен или често пропускаш хранене

Гладът понижава нивото на кръвната захар - хипогликемия - а всяка клетка в тялото ни се нуждае от енергия за да функционира пълноценно.
Когато нивата на кръвната захар са твърде ниски, клетките изпадат в глад за енергия. Освен това ниската кръвна захар кара тялото да отделя хормони на стреса / за организма ни това е своеобразен стрес /, като например епинефрин, тоест адреналин, отговорен за прояви на глад, треперене, сърцебиене, главоболие. Днес всички сме много заети, но гладът и пропускането на редовните хранения са една честа причина за поява на главоболие. А и ако не сме хапвали нищо за по-продължителен период от време е по-вероятно да посегнем към въглехидрати, сладки неща и нездравословни избори.
Заслужава си да внимаваме и да спазваме ред от закуска, обяд и вечеря.
По мъничко храна, разнообразна, качествена и веднага ще усетим как това се отразява върху енергията и нашата жизненост. Храната е гориво! Трябва да е редовна и качествена.

4. Кофеин

Кофеинът може да бъде помощник за справяне с главоболието, но също и причина за него. В умерени количества той се използва като средство за премахване на болката. Но при прекалена употреба има обратен ефект. Ако човек е привикнал към големи дози кофеин и рязко ги намали или пропуска сутрешното кафе, това би могло да предизвика главоболие.
Кофеинът и главоболието имат сложна връзка. Тъй като кофеинът стеснява кръвоносните съдове, когато спрем да го приемаме, те се разширяват отново и това може да доведе до главоболие. Така например, ако пием кафе всеки ден тялото ни привиква и при липса на кофеин може да се появи главоболие.
Кофеинът е стимулант на нервната система. А това дали ще облекчи или ще предизвика главоболие зависи преди всичко от количеството, което консумираме.

 5. Активна любов

"Сексуалното главоболие" се наблюдава при 1% от мъжката популация. Състоянието е официално признато от медицинската общност и вписано в класификацията на различните видове главоболия.
Актуално проучване показва, че доста пациенти, предимно мъже, изпитват остра болка в главата при засилени телесни процеси.
Например веднага след секс.
А също и че мъжете са три пъти по-склонни да го имат", пише д-р Н.Щонова, тв звезда и приятел на 19'.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец