Jaguar се дистанцира от Land Rover

Свързани новини

01.05.2023 08:04

Jaguar се дистанцира от Land Rover в името на лукса

Видян 33468 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кажете сбогом на стария Land Rover. Историческото име на офроуд автомобила, което датира от 1948 г., постепенно се премахва от Jaguar Land Rover като автомобилна марка. Вместо това бъдещата гама SUV на JLR ще бъде групирана в три фамилии марки - Range Rover, Defender и Discovery, като името Land Rover ще бъде запазено като общ "знак за доверие" за офроуд технологии и възможности.

И поздравете новия Jaguar. Дългогодишното автомобилно подразделение на JLR, което изпитва затруднения, се преоткрива като луксозна марка за електрически автомобили от висок клас, със собствена, уникална BEV платформа и, както казват запознати, бурно възприемане на модернистичната философия на дизайна, която се наблюдава при автомобили като новите Range Rover и Defender. Първият от тези нови Jaguars, високопроизводителен GT с четири врати, ще бъде пуснат в продажба през 2025 г., с цена над 100 000 USD и целеви пробег от 430 мили (692 км). Това ще бъде най-мощният Jaguar, създаван някога.

Тези стъпки са част от инвестиция в размер на 19 млрд. долара през следващите пет години в нови автомобили, нови технологии и нови производствени операции, обявена от Адриан Мардел, новия главен изпълнителен директор на JLR. Мардел, който преди това е бил главен финансов директор на компанията, зае най-високия пост, след като бившият главен изпълнителен директор Тиери Болоре внезапно подаде оставка през ноември миналата година след по-малко от 18 месеца работа в компанията.

Тъй като до 2030 г. ще произвежда електрически версии на всички свои модели, а до 2036 г. ще произвежда само електрически автомобили, JLR намалява броя на автомобилните архитектури от сегашните седем на само три.

Първата от тях е MLA Flex, която е в основата на представените миналата година модели Range Rover и Range Rover Sport. MLA Flex, която е предназначена за по-големите SUV автомобили - MLA е съкращение от модулна надлъжна архитектура - е проектирана от самото начало, за да може да се използват задвижвания с ДВГ, PHEV и BEV. Първата чисто електрическа версия на флагманския Range Rover ще се появи през 2024 г.

Втората архитектура, наречена EMA, първоначално е планирана като подобна платформа с множество задвижващи агрегати, но за модели от среден клас като Range Rover Evoque и Land Rover Discovery Sport, които понастоящем се задвижват от напречно разположен двигател с вътрешно горене. Сега тя е чисто EV платформа - EMA е съкращение от електрифицирана модулна архитектура - и първият от моделите EMA ще се появи през 2025 г. Тя е агностична по отношение на химическия състав на батериите, казва Ник Колинс, изпълнителен директор на автомобилните програми на JLR, което означава, че ефективността и пробегът ѝ могат да бъдат актуализирани и подобрявани през целия ѝ жизнен цикъл.




Източник: motortrend.com


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни