SpaceX продължава да доминира на световния пазар за изстрелване на ракети

Свързани новини

27.11.2023 10:10

Илон Мъск има още по-големи планове за SpaceX през следващата година

Видян 5568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

SpaceX продължава да доминира на световния пазар за изстрелване на ракети

По всичко личи, че SpaceX записа още една рекордна година. Аерокосмическата компания успешно изпрати още 23 сателита Starlink в орбита в сряда, завършвайки официално своето 80-то изстрелване за годината. Компанията каза, че вече е доставила повече от 1000 метрични тона маса в орбита за годината.

През 2022 г. SpaceX, изстрелвайки 61 ракети, постави рекорд за най-много орбитални мисии, изстреляни от частна компания за една година. Компанията заяви през октомври, че се надява да изстреля 100 ракети до края на 2023 г., цел, за постигането на която ще е необходимо леко увеличаване на активността по изстрелване.

Изпълнителният директор Илон Мъск обаче иска да постави още по-голям рекорд за 2024 г.

SpaceX, каза той, изстрелва веднъж на всеки три дни от Флорида - действителната скорост, с 80 изстрелвания през последните 311 дни, е по-близо до веднъж на всеки 3,8 дни. През 2024 г., каза Мъск, компанията е насочена към едно стартиране на всеки два дни.

Ако SpaceX успее да поддържа тази скорост през цялата година, това ще се сведе до около 180 изстрелвания за 2024 г., число, което може да удвои броя на изстрелванията на компанията за 2023 г.

Тази смела прогноза идва няколко седмици, след като вицепрезидентът на SpaceX по конструкцията и надеждността на полетите, Бил Герстенмайер, каза пред подкомисията на Сената на САЩ, че компанията се е насочила към приблизително 144 полета, или 12 полета на месец, за 2024 г.




Водена от силните усилия на SpaceX, глобалната космическа индустрия увеличава изстрелванията си с бързи темпове през последните няколко години. Въпреки че това може да е добра новина за непрекъснато нарастващото съзвездие Starlink на Мъск, остават няколко сериозни недостатъка на вече затоплящия се свят, който редовно увеличава изстрелванията на ракети.

Проучване от 2022 г. установи, че значително увеличаване на изстрелванията на ракети вероятно ще доведе до инжектиране на хиляди тонове сажди в горните слоеве на атмосферата, затопляйки тези слоеве и отслабвайки защитата на озоновия слой.

„Трябва да научим повече за потенциалното въздействие на двигателите, изгарящи въглеводороди, върху стратосферата и върху климата на повърхността на Земята“, каза Кристофър Малоуни, изследовател в Лабораторията по химични науки на NOAA и водещ автор на изследването. изявление по това време.

Възходящата прогноза на Мъск за следващата година на SpaceX идва около седмица, след като той каза, че Starlink официално е станала положителен паричен поток.

SpaceX се очаква да донесе около 9 милиарда долара приходи за годината, цифра, която компанията очаква да скочи до 15 милиарда долара през 2024 г. Този годишен скок ще бъде воден от Starlink, за чието разширяване Мъск непрекъснато работи.

Само сателитната интернет услуга може да донесе 10 милиарда долара от общо 15 милиарда долара, които се очакват.

През 2021 г. Starlink донесе 222 милиона долара приходи, число, което скочи до 1,4 милиарда долара през 2022 г.

Въпреки това, Мъск беше подложен на критики за ролята, която той — по силата на притежаването и управлението на своето сателитно интернет съзвездие Starlink — изигра в привидното контролиране на част от офанзивата на украинската армия през 2022 г.

И всички очи остават приковани към Starship, най-новата ракета носител на SpaceX, която е обвързана с регулаторни процедури, тъй като тестовото й изстрелване през април завърши с експлозия минути след излитането. Компанията усъществи в средата на ноември своя дългоочакван втори полет на най-мощната ракета в света.


Източник: TheStreet



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.