Илон Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа Starlink на компанията му близо до кримското крайбрежие миналата година, за да попречат на украинска подмолна атака срещу руския военноморски флот, се казва в откъс от новата биография на ексцентричния милиардер, озаглавена "Илон Мъск", на Уолтър Айзъксън

Свързани новини

08.09.2023 11:17

Мъск саботира украинската атака срещу руския флот в Крим, като изключва Starlink

Видян 2759 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илон Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа Starlink на компанията му близо до кримското крайбрежие миналата година, за да попречат на украинска подмолна атака срещу руския военноморски флот, се казва в откъс от новата биография на ексцентричния милиардер, озаглавена "Илон Мъск", на Уолтър Айзъксън.

Когато украинските подводни дронове, натоварени с експлозиви, се приближили до руския флот, те "загубили връзка и безвредно изплували на брега", пише Айзъксън.

Решението на Мъск, което накарало украинските служители да го молят да включи отново сателитите, било продиктувано от остър страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия - страх, който се засилва от разговорите на Мъск с висши руски служители, според Айзъксън, чиято нова книга ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.


Опасенията на Мъск за "мини Перлено пристанище", както той се изрази, не се сбъднаха в Крим. Но епизодът разкрива уникалната позиция, в която се е оказал Мъск в хода на войната в Украйна. Независимо дали е искал или не, той се е превърнал в посредник, който не може да бъде пренебрегнат от американските власти.

Новата книга на Айзъксън, автор на прочутите биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн, предоставя свеж поглед върху Мъск и как екзистенциалният му страх от разпалването на по-широка война го е накарал да отхвърли украинските искания за системи Starlink, които те биха могли да използват за нападение срещу руснаците.

След като Русия наруши комуникационните системи на Украйна точно преди нахлуването си през февруари 2022 г., Мъск се съгласи да предостави на Украйна сателитни терминали Starlink, произведени от SpaceX, за милиони долари, които се превърнаха в ключови за военните операции на Украйна. Дори когато мрежите за мобилни телефони и интернет бяха унищожени, терминалите Starlink позволиха на Украйна да се сражава и да поддържа връзка.


Но след като Украйна започна да използва терминалите Starlink за офанзивни атаки срещу Русия, Мъск започна да преосмисля това решение.

"Как участвам в тази война?" Мъск пита Айзъксън. "Старлинк не е предназначен да участва във войни. Тя беше, за да могат хората да гледат Netflix и да се отпуснат, да се включат в интернет за училище и да правят добри мирни неща, а не да нанасят удари с дронове."

Скоро Мъск се обажда по телефона на съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, на председателя на обединените въоръжени сили, генерал Марк Мили, и на руския посланик в САЩ, за да отговори на тревогите от Вашингтон, окръг Колумбия, до Москва, пише Айзъксън.

Междувременно Михайло Федоров, заместник министър-председател на Украйна, молил Мъск да възстанови връзката за подводните безпилотни самолети, като разказал на Мъск за техните възможности в текстово съобщение, според Айзъксън. "Просто искам ти - човекът, който променя света чрез технологиите - да знаеш това", казва Федоров на Мъск. Мъск и SpaceX не са отговорили на молбите на CNN за коментар.


 Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla и на частната компания за космически изследвания SpaceX, отговаря, че е впечатлен от дизайна на подводните безпилотни самолети, но че няма да включи отново сателитното покритие за Крим, защото Украйна "сега отива твърде далеч и си навлича стратегическо поражение", според Айзъксън.

Непознатата територия, на която се намират украинските и американските официални лица - да разчитат на благотворителността на непредсказуем милиардер за комуникациите на бойното поле - доведе и до противопоставяне кой ще плати за терминалите Starlink миналата есен.

Според Мъск СпейсЕкс е похарчила десетки милиони от собствените си средства, за да изпрати сателитното оборудване в Украйна. И компанията заяви на Пентагона, че няма да продължи да плаща сметката за сателитното оборудване, както CNN първи съобщи през октомври миналата година.

След репортажа на Си Ен Ен Мъск промени курса си, като написа в Туитър: "По дяволите с това ... просто ще продължим да финансираме безплатно украинското правителство".

Според Айзъксън Гуин Шотуел, президентът на Мъск в SpaceX, е бил вбесен от обрата на Мъск.


Значението на Starlink във войната не е намаляло.

Миналата седмица САЩ и техните съюзници от групата "Пет очи" обвиниха руските хакери, че са се насочили към комуникациите на украинските командири на бойното поле. Според украинците зловредният код на руснаците е бил предназначен да прихваща данни, изпращани към сателитите Starlink.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог