15 от най-старите градове в света

Свързани новини

11.03.2023 08:15

15 от най-старите градове в света

Видян 2625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Йерихон, Западен брягPhotograph: Shutterstock

Когато се говори за най-старите градове в света, Йерихон никога не е встрани от разговора. Йерихон се намира на Западния бряг, недалеч от река Йордан, и е населяван непрекъснато от над 11 000 години, като през по-голямата част от съществуването си е бил важен търговски пункт и дори се споменава в Стария завет. Тук продължава да се пише история - Йерихон е първият град, даден на Палестина след споразуменията от Осло през 1994 г.

Исторически акцент: Ако можете да видите къде е постил Исус, след като е бил кръстен от Йоан Кръстител, отидете и го вижте, нали? Планината на изкушението е мястото, където през целия ден има кабинков лифт, който изкачва посетителите.


Сиан, Китай
В Китай има много градове, които водят началото си от много отдавна, но малко от тях имат такава тежест като Сиан. Известен преди като Чанган, Сиан е обитаван от повече от 3000 години и е бил столица на 13 династии (общо 73 императори, ако броите). Не го наричат родното място на китайската цивилизация без основателна причина.

Исторически акцент: Всичко друго, освен емблематичната армия на воините от Теракота, се усеща погрешно. Археологическите открития не са много по-известни.


Луксор, Египет
Неотдавна Луксор попадна в новините, след като археолози откриха пълните останки на римски град отпреди 1800 години. Луксор не е чужд на значими исторически открития - все пак тук се е намирала древноегипетската столица Тебес, и не изключвайте, че през следващите години ще бъдат открити още такива. Луксор е мечтата на археолозите, но има много неща, които могат да се харесат и на обикновените туристи.

Исторически акцент: Луксор често е описван като най-впечатляващия музей на открито в света, така че обуйте обувките си за ходене и разгледайте храмовете, гробниците и останалото.


Чолула, Мексико
Чолула е зашеметяваща смесица от старо и ново, самата тя е своеобразна руска кукла, в която има много ново и много, много старо. Чолула е основан около 500 г. пр. н. е. под формата на две селища в близост до водоизточници в източната част на града и се превръща в съвременното чудо с население от 150 000 души (плюс-минус), което познаваме и обичаме днес. Чолула е известен с многобройните си църкви, оживените пазари и забележителната колониална архитектура. А и цялата история с "най-голямата пирамида в света". Двата най-известни мексикански вулкана - Попокатепетл и Изтачихуатл - са драматичен фон на всичко това.


Исторически акцент: Най-голямата пирамида в света (по обем) е построена на четири етапа, които продължават девет века (от III в. пр. Хр. до IX в. сл. Хр. ), но това не би трябвало да е голяма изненада. В крайна сметка е огромна. На върха на пирамидата се издига величествената църква Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, която е толкова живописна, колкото никъде другаде в Мексико.


 Аргос, Гърция
Любителите на историята са се стичали в Гърция, откакто хората са се стичали навсякъде, така че не би трябвало да е голяма изненада, че тук се намира най-старият град в Европа. Наградата получава Аргос - красив град в Пелопонес, който някога е бил най-могъщият от всички гръцки градове. За тези времена трябва да се върнете в 1200 г. пр. н. е. , а днес Аргос е любим регионален център с много възможности за ангажиране на всички видове посетители. Историята е цар, разбира се.

Исторически акцент: Древният театър Аргос е построен частично в скала и е бил място на пазар, който е съществувал преди центъра на витрината. Събития и представления се провеждат тук и днес, повече от 2300 години след построяването му.


Мултан, Пакистан
Няколко града претендират да са най-старите в Централна и Южна Азия, като такива са Самарканд, Пешавар и Кандахар, но археологическата магия в Мултан и околностите му дава предимство. Историята на Мултан се простира далеч назад, а хронологията на града е пълна с империи - от Александър Велики до британците, монголската, моголската и други. Пакистанският град на светците е красив град с много истории за разказване.

Исторически забележителности: Мултан е пълен с гробници, но историческият форт Мултан е най-важната забележителност. Първоначалната крепост е построена тук между 800 и 1000 г. пр. н. е. и оттогава е била разрушавана и възстановявана няколко пъти. Това е наистина грандиозен исторически паметник на архитектурата.


 Пекин, Китай
Пекин обикновено е на първо място в повечето списъци на най-старите градове в света. Един от най-големите градове на планетата (към момента на писане на статията населението му наброяваше 22 милиона души), хаотичната столица на Китай е и един от най-старите градове на планетата с над 3000-годишна история. Нещо повече, разрастващият се град е заобиколен от исторически паметници, включително Великата китайска стена, за която може би сте чували или не.

Исторически акцент: Храмът Танже е най-старият в Пекин и се смята за катализатор на първоначалното развитие на града. Както се казва, първо идва Танже, после идва градът. .


 Дженне, Мали
Не, очите ви не ви заблуждават. Джене може да изглежда като нещо, излязло директно от филмов декор, но този древен град е съвсем реално място - глинен град с истории на брега на реките Бани и Нигер. Дженне е бил населен за първи път около 2000 г. пр. н. е. , но в бурната си история хората идват и си отиват. Същото важи и за туристите, въпреки че сегашният им недостиг допринася за спокойното им посещение. До него не е най-лесно да се стигне - Дженне е на осем часа път с кола от Бамако, въпреки че повечето посетители пристигат в древния град от Мопти на север.

Историческа забележителност: Това не е най-старото нещо в Дженне, но колко често се случва да видите най-голямата сграда от кални тухли в света? Настоящата Голяма джамия в Джене е построена през 1907 г. , но джамии на това място се издигат още от XIII век.


 Кито, Еквадор
Широко разпространено е мнението, че това е най-старият непрекъснато обитаван град в Южна Америка. Столицата на Еквадор всъщност е първият град (заедно с Краков), който получава статут на световно културно наследство в първоначалния списък на ЮНЕСКО през 1978 г. Това само по себе си говори колко добре запазен е историческият център на Кито, а пътуването до града е пътуване към испанските завоевания от средата на XVI век. В Южна Америка има по-стари археологически обекти, но нито един съвременен град не може да се мери с Кито по възраст.

Историческа забележителност: Това трябва да е историческият център, нали? Основан върху руините на град на инките през 16-и век, Кито е нервният център от църкви и манастири, към който се стичат тълпи от хора.


Варанаси, Индия

Най-свещеният град в най-старата религия в света трябва да е доста стар, нали? Вярващи и циници изследват Варанаси от векове, а духовната столица на Индия е център на обучението и културата от над 3000 години. Варанаси може да е още по-стар (твърди се, че градът е основан от Шива), но днес той е зашеметяващ град с храмове.

Исторически забележителности: Варанаси е пълен с храмове, но внушителният Шри Тилбхандешвар Махадев Мандир е най-старият. Като се има предвид възрастта на града, тя не изглежда толкова стара (построена е през XVIII в. ), но си остава зашеметяваща структура.


 Библос, Ливан

Древният Библос си е изградил репутацията на една от най-добрите еднодневни екскурзии от Бейрут, но тези, които избират да влязат и да излязат от града, пропускат един трик. За пръв път е обитаван около 8800 г. пр. н. е. , а днес центърът на града кипи от енергия - от Стария сук до Цитаделата. През Библос са преминали много цивилизации, като всяка от тях е оставила следа по един или друг начин. Хората са живели тук още през неолита, а това е много отдавна.

Исторически акцент: Пазарите са акцентът; отделете малко време, за да разгледате вековете на различните народи, които са търгували с валута и разговаряли тук.


 Пловдив, България
Смятан от мнозина за най-стария непрекъснато обитаван град в Европа, Пловдив е град, който продължава да се развива и усъвършенства. Хората живеят във втория по големина град в България от 8000 години, но процъфтяващата сцена на ресторантите и кафенетата показва жаждата за вълнение в Пловдив. Въпреки това любителите на историята ще имат на какво да се насладят - от амфитеатри до стари градове и др.

Исторически акцент: Посещението на Небет тепе е задължително. На един от хълмовете, заобикалящи града, тук е започнало заселването на хора в тези части, а руините датират от 4000 г. пр.


 Ханой, Виетнам
Ханой е преживял много събития в историята си. Столицата на Виетнам е основана през 257 г. пр. н. е. от Ан Дшонг Вшонг (владетел на царство Ву Лъч, ако се чудите), но хората са се разположили тук още през палеолита. Днес Ханой е обичан заради храната си, оживените улици и културните си обекти, а историята играе важна роля във всяко уважаващо себе си изследване на този вълнуващ град.

Историческа забележителност: Пагодата на един стълб датира от 1049 г. и е една от най-емблематичните забележителности в страна, изпълнена с такива.


 Сидни, Австралия
Добре, може да изглежда малко странно да включим в този списък град, основан през 1788 г. , камо ли пък град на континент, обитаван от хора от поне 65 000 години, но светът е странно място. Сидни е първият град, основан в съвременна Австралия, когато кораб със затворници и войници, воден от Артър Филип, завършва адското пътешествие от другия край на света. Датата на основаването на града (26 януари) се чества и като Ден на Австралия, което допълнително затвърждава значението на Harbour City в историята на Австралия.

Исторически акцент: Не забравяйте да разгледате старата правителствена сграда. Построена в началото на XIX век, това е най-старата обществена сграда в Австралия.


Атина, Гърция
Не може да се говори за исторически градове, без да се спомене Атина - родното място на западната цивилизация и всичко останало. Непрекъснато обитавана от над 3000 години, гръцката столица от самото си начало е прокарвала нови пътища и ни е дала всичко - от демокрацията до западната философия. Атина е град, в който всичко се случва тук и сега, но хилядолетната история на града се отразява на всяко кътче.

Исторически забележителности: Историческите забележителности на Атина са добре документирани, а обиколката на столицата е пътуване с влакче в увеселителен парк през някои от най-известните исторически забележителности на планетата. В тази връзка защо да не посетите таверна "Псарас", която се смята за най-стария ресторант в града?


Източник:timeout.com


 


 


 


 


 


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Гешев поиска имунитетите на двама депутати от Възраждане

Главният прокурор Иван Гешев внесе в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 юни 21:00ч.

Бавачката Макфий

Режисьор: Кърк Джоунс
В ролите: Ема Томпсън Бавачката Макфий Томас Броуди-Сангстър Саймън Браун Колин Фърт Седрик Браун

виц на деня

Гошо:
Променят условията за пенсиониране. Освен стаж и възраст, ще има изискване и да си виждал победа на националите по футбол.
J           
- Деца, кое ви беше най-трудно в 7-ми клас?
- Да обясним в супера за кого е бирата...
J
Срещат се двама приятели:
- Слушай, на теб харесват ли ти глупави жени?
- Разбира се, че не.
- А жени, които пият и пушат?
- Не мога да ги понасям.
- А, които въобще не могат да готвят?
- Не.
- Защо тогава си се хванал с жена ми?
J
- Мамо, на колко години трябва да стана, за да се прибирам, когато искам?
- Сине, дори баща ти не е достигнал тези години!
J
- Отче, изневерих на мъжа ми!
- Нищо, чадо. Обиколи църквата толкова пъти, колкото си му изневерила.
- Отче, може ли с колелото?
J
В болницата в Перник:
- Господине, Вие имате повече счупвания, отколкото изгаряния.
- Е, защото ме гасиха с лопатата...
J
- Защо не ми каза, че си женен и имаш 4 деца?
- Срамежлив съм...
J
- Липсва ми старата работа.
- Къде си работил преди?
- Никъде.
J
В България не казваме „ще ти напиша препоръка”, а „кажи, че аз те пращам”.
J
Викам на шефа:
- Шефе, с тази заплата не мога да се оженя!
Той:
- Един ден ще ми бъдеш благодарен!
J
- Заради жена ли пропи?
- Не, заради капачките „опитай пак”.
J
- Докторе, счупих си крака на две места.
- Не ходете повече на тези места...
J
Габровец звъни на горещ телефон.
Момичето отсреща:
- Ще направя всичко за теб!
- Добре, затвори и ме набери ти!
J
- Леле, тая колко е грозна!
- Това е дъщеря ми!
- Извинете, не знаех, че сте й баща!
- Майка съм й!
J
Една блондинка казва на друга:
- Вчера си направих тест за интелигентност.
- Е, какъв е резултатът?
- Всичко е наред, резултатът е отрицателен.

към хороскоп хороскоп

телец