Радев при Ердоган

Свързани новини

05.06.2023 17:55

Защо спецвнимание за Радев и кюрди за външен и финансов министър при Ердоган?

Видян 4375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Реджеп Ердоган положи клетва за встъпването си в третия мандат /2023-2028/. На събитието присъстват 21 президенти, 13 премиери, 8 шефове на международни организации, много външни министри.


Единственият държавен глава от ЕС е Румен Радев. Другият лидер от съюза е унгарският премиер Виктор Орбан, който за учудване не беше поставен на първия ред. На Радев беше отредено място, много близко до това на домакина и отделено достатъчно време.


В репортажа на държавната TRT беше спестено ръкостискането с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, сякаш не се е състояло. Представеният малко по-късно нов 18-членен кабинет, както и новият вицепрезидент Джевдет Ялмъз поднасят някои изненади.


Най-голямата е назначаването на бившия председател на турското външно разузнаване MIT Хакан Фидан за ръководител на МВнР. Той се очакваше на поста вътрешен министър след 10-г. управление на шпионската агенция с над милиарден доларов бюджет. Ден преди анонсирането на правителството фаворит за наследник на Мевлюд Чавушоглу беше Ибрахим Калин, говорител на президента и тесен специалист в материята „диалог между исляма и Запада. Самият Фидан е от кюрдски произход и осъществяваше през 2012 г. тайните контакти с представители на ПКК.


Завършва управление и политически науки в университета в Мериленд, САЩ и защитава магистърска теза на тема Ролята на изкуствения интелект във външната политика в първия частен турски университет Билкенд в Анкара. Очевидно специализира в тази сфера, тъй като темата на докторската му дисертация е отново на сходна проблематика, а именно Дипломацията в епохата на информационните технологии.


Преди да поеме MIT през 2013 г. той преминава през няколко агенции, в това число и TIKA, която е турско ведомство за раздаване на държавна помощ в различни части на света...
Най-трудна ще бъде задачата на новия финансов министър Мехмед Шимшек на фона на 40% годишна инфлация и продължаващото обезценяване на турската лира. Счита се, че до края на 2023 г. стойността на местната валута ще намалее с около 7%, ако се запази същата тенденция.


Шимшек бе единственият кандидат-министър, който е поставил своите условия пред Ердоган да има самостоятелност и да си гарантира ненамеса на самия президент в управлението на публичните финанси.


Роденият през 1967 г. икономист е от кюрдски произход. Той е заемал вече тази длъжност през периода 2009 – 2015 в правителствата на Ердоган и Ахмед Давутоглу. Наред с икономическото образование в университета Гези в Анкара, Шимшек получава магистърска степен по икономика и финанси от университета Екзетер във Великобритания. Работи седем години в Мерил Линч, отговарящ за новите пазари в Европа, Близкия Изток и Африка, както и за различни други финансови институции. След 2015 г.


Шимшек е част от предизборния икономически екип на ПСР на президента, влизайки в остър сблъсък с опозиционната НРП. През 2015 г. Ердоган сменя Шимшек с Нажи Игбал, а през 2018 г. в министерството влиза зет му Берат Албейрак, който обаче се задържа на поста едва до 2020 г. През 2013 г. Шимшек е определен от списание Форин полиси като един от 500 най-влиятелни хора в света”, пише The Foreign Insider


Пламен Валентинов


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.