Изпълнението на тези проекти ще даде силен тласък на търговско-икономическото сътрудничество и нова перспектива за целия регион. Надявам се следващото редовно правителство да се възползва от постигнатото и да довърши започнатите проекти", заяви президентът Румен Радев в Анкара, където бе за клетвата на Ердоган.

Свързани новини

04.06.2023 09:36

С президента Ердоган през годините успяхме да установим отношения на доверие и приятелство: Радев

Видян 5582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"С президента Ердоган през годините успяхме да установим отношения на доверие и приятелство. Турция е нашият най-голям търговски партньор извън ЕС, важен съсед и съюзник.


В съвременната сложна геополитическа обстановка ролята на Турция осезаемо нараства. Заедно с президента Ердоган постигнахме значими резултати във важни области на двустранните ни отношения. След срещата ни в Истанбул през декември миналата година сключихме историческо споразумение, с което страната ни получи за следващите 13 години достъп до турската газопреносна мрежа и терминалите за втечнен газ. Ние сме единствената страна, успяла да постигне такова споразумение. То ни дава стабилни гаранции за сигурност на доставките, диверсификация и изгодни цени. То постави България в нова светлина - като важен фактор за енергийната сигурност на Централна и Източна Европа.


Отчитайки драстичните промени в глобалните вериги за доставки, растящия трафик през нашите страни и осъзнатата отговорност към европейските ни партньори, с президента Ердоган поехме ангажимент и набелязахме общи мерки за значимо подобряване на транспортната свързаност. В ход е разширяване на ГКПП "Капитан Андреево". За кратък период оптимизирахме единствената свързваща двете страни жп линия. Пред подписване е меморандумът за изграждане на втора жп линия - Елхово-Лесово-Хамзабейли-Одрин. Предвидено е разширяване на пункта "Лесово" и се проектира изграждането на магистрална отсечка между Лесово и магистрала „Марица“, както и изграждане на пешеходен мост при Резово.


Изпълнението на тези проекти ще даде силен тласък на търговско-икономическото сътрудничество и нова перспектива за целия регион. Надявам се следващото редовно правителство да се възползва от постигнатото и да довърши започнатите проекти", заяви президентът Румен Радев в Анкара, където бе за клетвата на Ердоган.

"Аз, като президент, се заклевам в честта и почтеността си пред великата турска нация и история, за да защитя съществуването и независимостта на държавата", заяви Ердоган на церемония в парламента, предавана на живо по телевизията.

"Ние ще приемем всички 85 милиона души [в страната], независимо от техните политически възгледи, произход или секта. "

След встъпването в длъжност в събота последва пищна церемония в президентския дворец в столицата, на която присъстваха десетки световни лидери. Най-дългогодишният лидер на Турция е изправен пред сериозни дипломатически предизвикателства на фона на напрежението със Запада.


Президентът на Турция спечели втория тур на изборите на 28 май срещу мощна опозиционна коалиция, въпреки икономическата криза и критиките след опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха над 50 000 души.

Ердоган спечели 52,2% от гласовете, а съперникът му Кемал Киличдароглу - 47,8%, сочат официалните резултати.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв