Малък мъжки морски дявол се придържа към корема на по-голямата женска риба. След като открие женската, мъжкият се вкопчва в нея с щипковидни зъби.

Свързани новини

19.02.2023 07:12

Запознайте се с животните, чийто любовен живот е по-сложен от вашия

Видян 25665 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повечето хора научават за "птичките и пчеличките", когато са малки, но сексът в животинското царство не е за хора със слаби сърца.

На всеки паун, който размахва ослепителните си пера, за да привлече паун, се пада друго същество, което прави нещо странно или направо смъртоносно в името на това да предаде гените си.


Влюбени торбести животни на смъртоносна мисия




Сроден на тасманийския дявол, северният куол е малко месоядно торбесто животно, което е обект на биологична загадка. Мъжките умират след един брачен сезон и никой не знае защо.

Сега изследователите са представили обяснение в скорошна научна статия: мъжките куоли са толкова луди по секса, че умират от изтощение.

 Северният куол не е единственият, който умира след един брачен сезон - това явление е репродуктивна стратегия, наречена полубратство, която се среща при животни като сьомгата и богомолката.


Морски дяволчета

За да оцелеят без ресурсите на по-слънчевите и плитки води, дълбоководните същества са еволюирали до, ако перифразираме Чарлз Дарвин, безкрайни форми, които са най-причудливи. Вземете рибата Морси дявол - може би я помните от "Търсенето на Немо" с биолуминесцентната ѝ примамка и скърцащите ѝ зъби. Това, което може би не знаете, е, че този рибен злодей трябва да е бил женски.

Това е така, защото при дълбоководните морски риби мъжкият не е нищо повече от "малка торбичка, пълна със сперматозоиди, която реагира хормонално на узрелите яйчници на женската", казва Тед Пийч, почетен професор в Училището по водни науки и рибарство към Вашингтонския университет. "Женските се занимават с лова и храненето. Единствената цел на живота на мъжките е да си намерят женска. "

Мъжкият, който при някои видове е само една шестдесета от дължината на женската, има големи очи и ноздри, за да може да си намери партньор. След като открие женската, мъжкият се вкопчва в нея с щипковидни зъби. Понякога мъжкият морски дявол се задържа достатъчно дълго, за да освободи спермата си и да оплоди яйцата на женската. В други случаи мъжкият остава наоколо.

"Колкото по-дълго остане прикрепен, толкова по-голям е шансът тъканите на мъжкия и женската да се слеят", казва Пийч. "Същинските клетки се сливат, все едно са запоени. " Понякога партньорите имат обща кръв, която помага за поддържането на мъжкия. Пиеч казва, че морските риби може да са развили тази странна стратегия за чифтосване, за да оцелеят в дълбините, където храната е оскъдна.

Години наред учените познаваха тези риби само по мъртви екземпляри, извадени от дълбините. През 2018 г. португалската фондация "Ребиков-Нигелер" публикува първите кадри на жива двойка морски дяволи, която се носи в дълбочина край бреговете на Азорските острови в Северния Атлантически океан. Мъничкият мъжки е закачен за корема на женската, едва забележим сред нейните светещи пипала.
 


Огненоцветните бръмбари печелят партньори с токсична слуз



Мъжките бръмбари от вида Neopyrochroa flabellata са привлечени от химикал, наречен кантаридин. "Мъжките ядат нещата като бонбони", казва Дан Йънг, професор по ентомология в Университета на Уисконсин в Медисън. "След това те го отделят в телата си и го предават на женските при съвкупление. "


Мъжкият примамва потенциална партньорка, като отделя от жлеза в главата си вещество с кантаридин, което женските могат да опитат.


След като изяде слузта, женският бръмбар се поддава на ухажванията му и получава много повече кантаридин в пакета сперматозоиди на мъжкия, който след това може да отдели в покритието на яйцата си, правейки ги невкусни за хищниците. (Токсинът, наричан още испанска муха, се използва като афродизиак, но във високи концентрации може да бъде смъртоносен и за хората. )


Въпреки че се произвежда от бръмбари в други части на света, кантаридинът не изглежда да е наличен в природата, където живее N. flabellata. "Чудя се дали в природата няма друго съединение, което от гледна точка на бръмбара прилича на кантаридин и те се подвеждат", казва Йънг.


Охлюви разменят ролите си при чифтосване и изстрелват "любовни стрелички



При безброй видове полът не е просто мъжки-женски, като 30% от всички животни са хермафродити, ако изключим насекомите. Йорис Коене, доцент по екология в университета Vrije в Амстердам, изучава репродуктивните практики на сухоземните и сладководните охлюви, които той описва като "мъжки и женски едновременно", като всеки индивид може да произвежда както яйца, така и сперматозоиди.


Производството на големи клетки, като яйцата, отнема много ресурси, но наличието на всеки отделен охлюв, подготвен да поеме една от двете роли на чифтосване, осигурява ключова полза. "Щом срещнете друг възрастен индивид, той е потенциален партньор за чифтосване", казва Коен.


Когато двойка подходящи охлюви се срещнат, те се приближават един до друг и се заемат с работа. По време на чифтосването охлювът, който предоставя сперматозоиди, изтегля пениса си от дупка в главата си, наречена генитална пора, и го вкарва в гениталната пора на партньора си, за да пренесе сперматозоидите. Част от пренесените сперматозоиди оплождат яйцеклетка, но останалата част се насочва към храносмилателния тракт на приемащия охлюв.


За да насърчи повече сперматозоиди да бъдат използвани за оплождане вместо за храна, охлювът-донор на сперматозоиди има още един трик.


Любовните стрелички са миниатюрни шипчета, направени от същите калциеви кристали като черупките на охлювите. По време на чифтосването при някои видове охлювът, който предоставя сперматозоиди, прострелва партньора си с тези стрелички. Стрелите са покрити със слуз, съдържаща протеини, които въздействат върху мускулатурата на репродуктивния тракт на охлюва-реципиент, като в крайна сметка карат повече сперматозоиди да останат на място, вместо да бъдат преместени в храносмилателната система.


И ето един хубав обрат в мита за стрелата на Купидон: "Количеството сперматозоиди, които се съхраняват (за оплождане), зависи от качеството на това колко добре този индивид може да изстреля стрелата си", казва Коен.


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 19.02.2023 14:57

    Хей, редакцията! Вие какво? Подготвяте ни да ги ядем тези неща!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате