Докато женските северни куоли могат да живеят до четири години, мъжките от вида  умират след един сезон на чифтосване.

Свързани новини

04.02.2023 07:35

Застрашено животно може да се чифтосва до смърт: Проучване

Видян 2359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според изследователи от Университета на Съншайн Коуст и Университета на Куинсланд застрашените мъжки северни куоли, австралийски торбести, умират след един брачен сезон поради екстремно лишаване от сън в търсене на секс. Техните открития бяха публикувани в списание Royal Society Open Science.


Докато женските северни куоли могат да живеят до четири години, мъжките от вида  умират след един сезон на чифтосване.


За да разберат това, изследователите проследяват група мъжки и женски северни куол в продължение на седем седмици от размножителния им период в австралийската местност Гроут Ейландт - район, сравнително свободен от многобройните хищници на застрашения вид - като оборудват торбестите животни с акселерометри, скрити в малки раници.


 Те откриват, че мъжките индивиди почиват средно само 8 % от времето, докато женските индивиди прекарват почти една четвърт (24 %) от времето си в почивка. Мъжките също така изминават огромни разстояния - еквивалентни на 40 км, които човек изминава за една нощ, според изследователите - и изоставят нормалното си поведение на грижа за себе си, като стават по-податливи на болести и паразити по време на всепоглъщащото си любовно търсене.

Макар да не могат да докажат, че приоритетното предпочитане на секса пред съня убива куолите, изследователите наблюдават, че в края на брачния сезон мъжките индивиди страдат от добре познатите симптоми на недостиг на сън. "Те започват да губят козината си, не могат да се грижат ефективно за себе си, отслабват и. . . постоянно се карат помежду си", казва съавторът на изследването Кристофър Клементе в изявление, придружаващо публикацията.


 Комбинацията от липса на сън и постоянно движение "прави възстановяването невъзможно и би могла да обясни причините за смъртта на мъжките след размножителния период (напр. стават лесна плячка, не могат да избегнат сблъсъци или умират от изтощение)", се обяснява в проучването. Изследователите се надяват да проучат дали и други торбести животни са подложени на лишаване от сън по време на брачния сезон и как това се отразява на смъртността им.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате