Свързани новини

25.04.2014 11:15

Заплатите могат да се увеличат с 40-50%, обяви Тренчев

Видян 851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако гледаме европейските съотношения, заплатите в България могат да се вдигнат с 40-50%. Това обяви лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в сутрешния блок на БНТ.


Толкова е притиснат българинът до стената, че е готов да не загуби и това, което получава, а то е толкова малко. Според нас 560 лева е издръжката за един човек на месец, за да живее долу-горе, подчерта той.


Тренчев поясни, че синдикатът предлага да има критерий, който да се спазва от всички правителства, за да се знае оттук нататък, че заплатата трябва да нараства. Нужен е обективен критерий, иначе закръглят някаква число и после никой не може да каже защо е това. Искаме да се сложи ред на това, поиска той.


Лидерът на КТ "Подкрепа" заяви, че синдикатите могат да натискат да има увеличение на заплатите в държавната сфера.


Работодателите казват, че заплатите са ниски, защото производителността на труда е малка. Добре, да приемем, че е така, но те не отричат, че тя е 45%-47% спрямо европейската. Но, ако е така, би следвало заплатите да са 47% от европейските, а не 25%, обясни той.


Според него производителността на труда се вдига поради много причини, например, ако  се инвестира в по-добра технология. Това не може да го инвестират работниците, а работодателите. От работниците зависи, ако са по-добре квалифицирани. Това е един компонент, подчерта Тренчев.


По думите му заплатите би трябвало да гонят производителността на труда. „Въпросът е, че всеки инвестиран лев за подобряване условията на труд го считат за лична обида. Предпочитат бентлита, яхти и така нататък. Трудно може да се излезе на глава с такива хора", категоричен синдикалистът и добави: „Всеки лев в чужд джоб работодателите го приемат за обида. Виждате за какво използват печалбите си".


Иначе Тренчев каза, че в общи линии синдикатите са единни за социалните искания.


„Ние предлагаме осигурителната вноска да се вдигне с 1,2%, за да се избият 3 като проценти, тъй като поредица правителства сваляха вноската. Последно Дянков я свали с 2% и след това като дойде Делян (Добрев-б.р) я върна с 1,8, ние не искахме да сваляме. Ние предлагаме с 1,2% да се увеличи", обясни той.


Предлагаме, по думите му, да се извърши един анализ в НОИ (Националният осигурителен институт) , да се каже: дефицитът е толкова - той е огромен, държавата го покрива. Да се предложи как постепенно този дефицит да започне да се топи. Колегите предлагат да е 1%, каза той.


Запитан за условията на труд по време на празниците, той беше категоричен, че не се плаща двойно.


Проблемът е с работното време - водят ги на 4 часа, а работят 8 и плащат на четири, мъчим се да затворим тази пролука, поясни той.


Тренчев обяви, че очакват да бъдат изпълнени обещанията в енергетиката, в образованието, здравеопазването. Според него няма желание за единен системен подход, а късане на парче, запълване на дупка.


С това кърпене нещата на вървят. Политиците идват бързо да направят пари..., нито образованието, нито здравеопазването, нито енергетиката имат дългосрочна концепция. Не съм оптимист, подчерта Тренчев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте