Свързани новини

26.10.2021 13:55

За град с много центрове, не всички пари за 1

Видян 2038 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Навсякъде в европейските столици се говори за „мултицентризъм” и се прави много. Какво означава това ли? Значи формирането на средища по квартали или градски зони, не хвърляне на всички пари в 1 исторически център, както става единствено и само в София, освен в столиците на бившите съветски републики извън ЕС.
Като всички милионни градове, и нашият е съставен от много „вътрешни”, „малки” градове. Създаването на много центрове не е разделение, то всъщност е обединение в името на по-добрия стандарт на хората, които живеят в тях – единство в многообразието, както казват европейците. Или иначе казано – пъзел.
Това даже е мода навсякъде из ЕС – през последните години доста непрестижни преди, даже опасни градски зони се развиха по този модел, което стана, както аз разчитам да се получи и тук, в партньорство на законодателната с изпълнителната власт.
Тъй като администрацията няма капацитета или желанието да го направи, новите народни представители на столичните граждани в националния парламент, чрез Плана на милионния град, който се гласува от Народното събрание, трябва да осъществят промените законодателно. Като насочат и внимание, но и ресурс към районите
, осигурявайки не само избор на техните кметове, но и бюджети, с които да работят. А не да разчитат на подаяния от централния на Голямата община.



За 23-ти МИР имаме много такива естествено оформили се центрове. Лесен пример е пазарът Красно село. 3 години Столичната община се опита да направи преобразяване на това място, но в резултат се получи по-лоша от предишната организация с по-тесни пътни платна и несравнимо по-малки тротоари – вместо да се реши проблем, се създадоха нови и за автомобилистите, и за пешеходците. Така се нагнетява и трафик, и напрежение. А с непроменената настилка, която остана паваж – също така се създава изобилие на прахови частици във въздуха и на шум. Това е вторият по значимост замърсител и вредител на здравето в градска среда. И е още един проблем, с който Столичната община кой знае защо не иска или не може да се заеме, камо ли – да реши. Това може би е и логично, защото едновременно, без никакъв план, се правят ремонти и ремонти на ремонти из целия град, няма визия, нито посока на развитие.
Пъзел се реди, както знаем от деца, при предварително съществуваща композиция, иначе няма как да се получи общата картина само парче по парче.
Така стоят нещата в момента.
Представете си сега обратното – че районният кмет менажира парите и ги насочва с цел към приоритетните зони в своята част от града, за която директно отговаря пред хората поради мажоритарния си избор. Като реши проблемите на малките градски центрове, с тяхното развитие те сами ще приобщават нови и нови зони около себе си към развитието на околността и така ще се вдигне качеството на средата и на живота в целия град. Пъзелът ще се нареди.
23-ти МИР има и други пазари, освен Красно село, които са естествени центрове на неговите отделни части, към които те принадлежат и поради това трябва да бъдат възродени. Докато сега са просто машина за пари, но не помагат да развитието на кварталите.
Достатъчно е да спомена пазара „Иван Вазов” и неговата градообразуваща роля за едноименния квартал и за съседния Стрелбище.
Или пазара Младост – комплекс по-голям от повечето български градове, чийто Бизнеспарк е отделна зона и не може да играе ролята на малък градски център
, освен за своите обитатели в работно време.
Или пазара Римската стена за Лозенец. Примерите са немалко.
Разбира се, не само пазарите, но и други обекти биха могли да служат като двигатели за развитие на цели зони от града. Представете си например, че вместо да загрозява като клоака и средище на наркомани, изоставената от десетилетия Мотописта бъде превърната в парк и естествен център за кварталите Мотописта, Гоце Делчев, Манастирски ливади - Изток и Запад, Борово.
Мога да дам още много такива идеи, но важното е да знаете, че промяната на онова, което сега виждаме около себе си и ни кара да се ядосваме, е напълно възможна и местната власт може да бъде принудена спешно да я направи с нашите пари, вместо те да изтичат за ремонти на ремонти.
В следващите дни смятам да опиша и други виждания как квартал по квартал можем да направим нашия град и по – конкретно 23-ти МИР по-добър за живеене.
 
Инж. Таня Иванова е водач на листа №17 в 23-ти МИР, ДПС
 

Неплатена форма


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.