Свързани новини

25.10.2021 09:24

Как да бъдем обединени в град от много градове и да направим София по-подредена: Инж. Таня Иванова

Видян 2135 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвпадането на парламентарните с президентските избори прави темата Обединение водеща, а това е и много важно, тъй като много обичаме да се делим: последно на ваксъри и антиваксъри, освен на богати и бедни, кореняци и пришълци, умни и красиви, българи и други и т.н. София, дори да изглежда „друга държава” има същия проблем като България – тя е град от много градове, на много писти, с огромни дупки не само по улиците, но и в развитието на различните зони.
Мисията на нейните представители в парламента трябва да бъде една: да изравним възможностите, да хармонизираме различията, за да оценим, че те са нашето голямо богатство, за да се почувстваме единни в многообразието: базата на европейското мислене.
Ще кажете: ами не е така – ето 23-ти МИР например – най-голям по депутатски мандати в цялата страна е и най-богат в цяла България.
Истината е, че дори в 23-ти МИР има огромни разлики навсякъде и във всичко – от нивото на отделните квартали, през възможностите на различните хора, та до качеството на основополагащите неща: инфраструктурата, образованието, зелените системи... Даже в най-издигнатата му част – полите на Витоша, имаме от една страна кварталите на богатите, а от друга страна – Мърчаево или Плана, където положението е далеч от картинка от тв сериал. Ето и пример – бедният наглед Младост изработва брутен вътрешен продукт, колкото цяла и то доста голяма област на България, ала трябва да разчита на благоволението на голямата Столична община, за да може да направи дори най-елементарен ремонт на улица или тротоар. И, понеже е бунтовен, губи по точки. Това не може да продължава повече. Не е справедливо.
Как да направим нещата?


 


Народните представители, избрани от 23-ти МИР и от София изобщо, имат няколко реални възможности да въздействат чисто законодателно. Нашият град е единственият, чийто план се гласува, а значи – и се променя, и се развива от парламента. Той може да наложи на администрацията онова, което тя не иска, не може или не знае как да направи, така че да реши реалните проблеми на хората, на кварталите, на различните зони.
Народните представители, избрани от 23-ти и от другите 2 столични МИР, могат и друго чисто законодателно – да върнат на гражданите на София не само правото да избират своите районни кметове. Но и те да разполагат със собствени бюджети. Защото днес са с вързани ръце – от тях се искат много неща, но разполагат само с онова, което им отпусне столичният кмет и общинският съвет.
Нямаме много време за промяна, за да почне системата да работи още преди идващите след по-малко от 2 години местни избори.
В противен случай ще имаме още от същото – хаос в града, инвестиции в малко на брой, без друго по-напреднали негови зони и рязко изоставане без шанс за развитие за другите.
Специално в 23-ти МИР това ще даде възможност за възраждане на всичките 12 села с над 35 000 жители, които влизат в рамките му.  И е реален шанс за техните собствени кметове да ги управляват, вече да нямат оправдание, да направят по-добро качеството на живот на хората – от тротоарите, улиците и парковете до детските градини и нивото на образование в училищата.
 
Инж. Таня Иванова е водач на листа №17 в бюлетината, ДПС

 
Неплатена форма



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне