Министерство на външните работи и консулската служба в Нидерландия са игнорирали напълно случай на българин зад граница, който се нуждае от помощ.

Свързани новини

23.03.2023 09:26

Външно нехае за българин в кома след побой в Нидерландия

Видян 4317 пъти | Коментари 7
Гласували 9 рейтинг: 3.8889
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството и консулската служба в Хага са игнорирали напълно случай на наше момче зад граница, което се нуждае от помощ


Павел Николов е в кома вече четвърта година в следствие на побой, нанесен му на строителен обект. Той е работил за една от най-големите строителни компании в Нидерландия – Бейлен, която се оказва е наемала работници чрез посредническа фирма, включително от България.


Случаят, освен криминален, засяга и работодателя на Павел, при когото се откриват много съмнения за нарушения на трудовото законодателство, например разминаване в присъствените списъци, едни и същи осигурителен номер за различни работници и т.н.


Също така от компанията - майка две години след инцидента съобщават, че не са знаели за него и че компанията - посредник не ги е информирала, което поставя под съмнение въобще цялата ситуация там и това при какви условия работят чуждите наемни работници.


Въпреки че от прокуратурата са водили разследване, защото все още не е ясно дали е трудова злополука – липсват всякакви данни в книгите на обекта, или криминален побой от други работници, засега няма задържан. Има подозрения към българския посредник и представител на обекта Траян, защото е подслушван телефонът му, но няма привлечени обвиняеми.


И докато Павел е в кома, а майка му Татяна четвърта година е неотлъчно до него, българската държава нехае и не помага на изпадналите в тази тежка ситуация сънародници. Многократно са правени опити да се потърси помощ от консулството в Хага, но от там или отпращат жената или не си вдигат телефона.


В момента например Павел е с изтекла лична карта, което прави невъзможно болничното обслужване, защита на правата, плащанията. И никой чиновник не обръща внимание на тези двама българи. От София препращат към Нидерландия, а от там услужливо не си вдигат телефона. Дори не говорим за по сериозна подкрепа – адвокати, консултация, консулска защита.
От нашето външно министерство и представителите там на място никой не й помага да се справи с тежката нидерландска социална система, която дори не иска да признае и назначи майката за представител на сина, който е в будна кома.


Този случай поставя под съмнение както нидерландската социална и правораздавателна система, а това е страната, която ни спира за Шенген, така и това какво точно се случва в нашето Министерство на външните работи.


И ако нидерландците си гледат собствената сметка и собствените интереси на местни фирми и граждани, то за българското външно министерство въпросът е има ли пилот в самолета и какво точно вършат скъпо платените ни чиновници зад граница, щом по никакъв начин не съдействат на изпаднали в беда български граждани.


19 минути алармира лично президента, вицепрезидента, правитеството и Външното министерство по казуса и ще следи дали и как властта ще реагира.


Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 23.03.2023 12:11

    Да, вероятно е така. Казусът не е ясен.

  • 006 Anonimen 23.03.2023 12:10

    Сигурен съм, че от посолството са оказали нужното судействие.

  • 005 Anonimen 23.03.2023 11:56

    има ли договор, има ли застраховка или тръгват без елементарни гаранции и после посолството им виновно и ако може то да санкционира държавата гостоприемник защото човекът не си знае правата и не се интересува

  • 004 Anonimen 23.03.2023 11:44

    е, силна злоба тресе българите , нито са им високи заплатите, нито не си гледат работата, я питайте тези 200 в Дубай кои са и какви са или стотиците , накупили имоти в Гърция, Италия и къде ли не - мандраджиите със сирене по 30 лева, собствениците на аптеки с ежедневно вдигане на цените на лекарствата

  • 003 превзета държава 23.03.2023 11:28

    Ама ние имаме ли изобщо Външно? Там трайно се настаниха напористи евроатлантици джендъри и грантаджии и единственото, което ги интересува са повишаване на заплати и командировъчни. За работа в ползу роду не ги търсете, те не знаят що е това

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката