Министерство на външните работи и консулската служба в Нидерландия са игнорирали напълно случай на българин зад граница, който се нуждае от помощ.

Свързани новини

23.03.2023 09:26

Външно нехае за българин в кома след побой в Нидерландия

Видян 4297 пъти | Коментари 7
Гласували 9 рейтинг: 3.8889
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството и консулската служба в Хага са игнорирали напълно случай на наше момче зад граница, което се нуждае от помощ


Павел Николов е в кома вече четвърта година в следствие на побой, нанесен му на строителен обект. Той е работил за една от най-големите строителни компании в Нидерландия – Бейлен, която се оказва е наемала работници чрез посредническа фирма, включително от България.


Случаят, освен криминален, засяга и работодателя на Павел, при когото се откриват много съмнения за нарушения на трудовото законодателство, например разминаване в присъствените списъци, едни и същи осигурителен номер за различни работници и т.н.


Също така от компанията - майка две години след инцидента съобщават, че не са знаели за него и че компанията - посредник не ги е информирала, което поставя под съмнение въобще цялата ситуация там и това при какви условия работят чуждите наемни работници.


Въпреки че от прокуратурата са водили разследване, защото все още не е ясно дали е трудова злополука – липсват всякакви данни в книгите на обекта, или криминален побой от други работници, засега няма задържан. Има подозрения към българския посредник и представител на обекта Траян, защото е подслушван телефонът му, но няма привлечени обвиняеми.


И докато Павел е в кома, а майка му Татяна четвърта година е неотлъчно до него, българската държава нехае и не помага на изпадналите в тази тежка ситуация сънародници. Многократно са правени опити да се потърси помощ от консулството в Хага, но от там или отпращат жената или не си вдигат телефона.


В момента например Павел е с изтекла лична карта, което прави невъзможно болничното обслужване, защита на правата, плащанията. И никой чиновник не обръща внимание на тези двама българи. От София препращат към Нидерландия, а от там услужливо не си вдигат телефона. Дори не говорим за по сериозна подкрепа – адвокати, консултация, консулска защита.
От нашето външно министерство и представителите там на място никой не й помага да се справи с тежката нидерландска социална система, която дори не иска да признае и назначи майката за представител на сина, който е в будна кома.


Този случай поставя под съмнение както нидерландската социална и правораздавателна система, а това е страната, която ни спира за Шенген, така и това какво точно се случва в нашето Министерство на външните работи.


И ако нидерландците си гледат собствената сметка и собствените интереси на местни фирми и граждани, то за българското външно министерство въпросът е има ли пилот в самолета и какво точно вършат скъпо платените ни чиновници зад граница, щом по никакъв начин не съдействат на изпаднали в беда български граждани.


19 минути алармира лично президента, вицепрезидента, правитеството и Външното министерство по казуса и ще следи дали и как властта ще реагира.


Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 София 23.03.2023 10:01

    Някой да знае имената на министрите? Пълни случайници? Кой е външен министър? Някой слубногонец. Радев да си стяга четата.

  • 001 Коцев 23.03.2023 09:40

    В задграничните представителства са пълни безхаберници, няма случай с инцидент или нужда от помощ на сънародник и те да помогнат. За какво въобще са там, да се правят на важни!?

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог