Свързани новини

17.12.2008 09:18

Вълчев: "Студентският град никога не е бил идеалното място за живеене"

Видян 1601 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разликата между случая в Гърция и България е от земята до небето. В Гърция полицията уби младеж на 15 години, докато в България историята е съвсем различна, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред бТВ.


Студентският град никога не е бил идеалното място за живеене, но след 90-те години реституцията нанесе огромни щети, напомни той. Самите висши учебни заведения дадоха под наем свои имоти, включително и едно общежитие беше превърнато в хотел. Едва и половината, които живеят там са студенти. В непосредствена близост до висшето учебни заведения има вече жилища и се води друг живот. Вината носи този, който е дал разрешението, т.е. Общината, обобщи министърът. Тези имоти са вече прекупени и не могат да бъдат винени настоящите им собственици, колкото съм говорил с ректорите още преди осем месеца, те споделиха проблемите в Студентски град. Например в двора на УНСС на самия вход ще има реституция, ако не се променят нещата. Аз съм човек пазарно и либерално ориентиран по отношение на частната собственост, но има и обществен интерес и тези хора могат по друг начин да бъдат компенсирани, както е нормално да се прави по света, категоричен е Вълчев. Той каза, че с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов предлагат проектозакон, който ще се разглежда на предстоящото заседание на МС – там където не е приключила реституцията обекти на образованието, здравеопазването и културата това да бъде спряно. Ние предвиждаме там, където е извършена реституцията, да не се сменя предметът на дейност на мястото, уточни Даниел Вълчев. Реституирал си двор от училище, но не може да се превърне в кооперация без разрешение на изпълнителната власт в случая на министъра на образованието. При нас безобразията се трупат и трябва да се случи нещо ужасно, както е случаят със Стоян Балтов, с „Индиго“, полуразрушена кооперация се срути в центъра на София и уби две момичета и какво, нищо не се случи, всички бяха в бяло, но момичетата ги няма, припомни министърът. В България има много очаквания всичко да се оправи за два дни, но не може да се променят изведнъж нещата, след като са трупани 15 години безобразия. Не е разрешение да се сложи бариера, да влезе жандармерия. Подобен е случаят и с пребития младеж в центъра на Варна, сподели Вълчев.
Има пряка автобусна линия Студентския град – Перник, разбрах на скоро и от този град се изсипват различни хора, вкл. и със съвсем не образователни намерение, съобщи Вълчев. Ефектът в Студентски град няма да стане утре, необходимо е стъпка по стъпка да променим ситуацията. Ще видим какво ще се случи след като проектозаконът влезе в Парламента, посочи министърът. Трябват целенасочени мерки. Оказа се, че няма регистър на общежитията в Студентски град и не се знае кой живее там, има ли право и т.н., посочи още Вълчев. Ректорите си прибраха хората в общежитията, дадохме 48 млн. лева за обновяването им, защото човек като живее в такава битова обстановка се променя и манталитета му, сподели Вълчев. Ние някаква хазартна нация ли сме - има такива заведения на невероятни места в София, това се отнася и за Студентски град. Никъде даже и в Лас Вегас няма казина до студентски кампуси и университети. Въпросът е дали нещата ще тръгнат в правилната посока, както е и в образованието. Според него това което сега се прави ще се види след 10 години. Най-важното е сега институциите да си поемат отговорността. С проектозакона ще стане следното – ние отнемаме от общината правомощията да разрешава строеж и ще има брожения, прогнозира министърът. Според него, когато хората казват „няма държава“, показва, че няма справедливост. Той беше категоричен, че протестите на студентите ще помогнат да се промени ситуацията в Студентския град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите