Бомбите, които разкъсаха три от четирите тръбопровода на дъното на Балтийско море, "най-вероятно" са били поставени от опитни водолази, "които не изглежда да работят за военни или разузнавателни служби", но може да са получили "специализирано правителствено обучение в миналото", твърдят анонимните служители.

Свързани новини

08.03.2023 09:24

US-разузнаването и немското следствие откриха украинска следа при взривовете на Сев.поток: NYT & Die Zeit

Видян 1824 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неуточнена нова разузнавателна информация "предполага, че зад атаката срещу газопровода "Северен поток" през септември 2022 г. стои проукраинска група", съобщи New York Times, цитирайки анонимни американски служители.


За същото съобщи и Die Zeit, позовавайки се на немските разследващи органи. Те очевидно са постигнали пробив в разкриването на атаката срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пише изданието. След съвместното разследване на столичното студио на ARD, политическото списание Kontraste на ARD, SWR и ZEIT беше възможно да се възстанови до голяма степен как и кога е била подготвена експлозивната атака. Според него следите водят в посока Украйна. Въпреки това досега разследващите не са открили доказателства за това кой е поръчал унищожаването.

Неназованите източници на "Таймс" заявиха, че "смятат, че саботьорите най-вероятно са украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете" и че "няма замесени американски или британски граждани" Освен това те заявиха, че нямат доказателства, че украинският президент Владимир Зеленски или негови "висши лейтенанти" са замесени или че "някой от украинските държавни служители" е ръководил нападението.


Анонимните служители не могат да кажат кой е ръководил или платил за "операцията" и заявяват, че е възможно нападението "да е било извършено нелегално от прокси сила, свързана с украинското правителство или неговите служби за сигурност".


Бомбите, които разкъсаха три от четирите тръбопровода на дъното на Балтийско море, "най-вероятно" са били поставени от опитни водолази, "които не изглежда да работят за военни или разузнавателни служби", но може да са получили "специализирано правителствено обучение в миналото", твърдят анонимните служители.

Те също така заявиха, че президентът на САЩ Джо Байдън и неговите висши помощници "не са разрешили" атаката срещу "Северен поток" и че "няма никакво участие на САЩ" във взривовете. Тези изявления са пряко свързани с доклада на разследващия журналист Сиймор Хърш от миналия месец, който обвини САЩ, че са поръчали бомбардировката и са поставили експлозивите.


Докато западноевропейски официални лица също смятат, че атаката е била спонсорирана от държава, "американски официални лица не са заявили публично, че смятат, че операцията е била спонсорирана от държава", отбелязва "Таймс".

Някои служители смятат, че "Украйна и нейните съюзници" имат "най-логичния потенциален мотив" да унищожат тръбопроводите. Не е ясно кого имат предвид под съюзници; въпреки че Полша е най-откритият критик на "Северен поток", САЩ и целият блок на НАТО са изпратили на Киев оръжия и друга помощ на стойност над 100 млрд. долара през последната година.

"Всякакви констатации, които хвърлят вината върху Киев или украински пълномощници, могат да предизвикат ответна реакция в Европа и да затруднят Запада да поддържа единен фронт в подкрепа на Украйна", отбелязват репортерите на Times.


Експлозиите в "Северен поток" се случиха пет седмици след взрива на кола бомба в Москва, при който загина руската журналистка Даря Дугина. Анонимни американски шпиони заявиха пред "Таймс" през октомври миналата година, че смятат, че "елементи" от украинското правителство - но не и Зеленски - са отговорни за това, но отказаха да назоват когото и да било. Киев официално отрича да носи каквато и да било отговорност.

"След операцията "Северен поток" във Вашингтон се появиха тихи спекулации - и притеснения - че части от украинското правителство може да са участвали и в тази операция", съобщи Times.


Анонимните служители, които са говорили с вестника, са заявили, че "засега няма доказателства", че украинското правителство е замесено, и че доверието на президента Джо Байдън в Зеленски "непрекъснато нараства" Таймс признава, че американското разузнаване има "ограничена видимост в процеса на вземане на решения в Украйна", въпреки "дълбоката зависимост" на Киев от САЩ.


 От своя страна прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че съобщенията в западните медии, които се опитват да идентифицират отговорните за експлозиите, довели до разкъсване на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, носят белезите на синхронизирана кампания за дезинформация, заяви в сряда прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.03.2023 16:50

    "Колкото повече едно общество се отклонява от истината, толкова повече ще мрази тези, които я провъзгласяват." Дж. Оруел

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей