26.02.2015 13:35

Университетите ще взимат пари за качествено образование, не за брой студенти

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите одобриха с единодушие Стратегията за развитието на висшето образование до 2020 г. "За" проекта гласуваха 123 депутати, а един – "въздържал се".


В документа е заложено увеличаване на финансирането и стимулиране на научноизследователската дейност в университетите. Стратегията предвижда да бъде спряно финансирането на специалностите в университетите, които показват ниски резултати. 60% от парите, които ВУЗ-овете ще получават, трябва да са за качествено образование, а не както е досега - на брой студенти. 


За да получат финансирането, учебните заведения ще трябва да покажат и колко от завършилите студенти са се реализирали и с каква заплата. Стратегията разделя университетите на изследователски и такива, в които се преподава наука.


Държавата ще следи строго критериите при получаване на бакалавърска и магистърска степен във всички университети. Стратегията предвижда още, на студентите да се дават социални стипендии, стипендии за върхови постижения и стипендии за успех.

 

Сред целите на стратегията е и изграждането на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда с цел повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи.


По предложение на депутата от Патриотичния фронт Милен Михов в стратегията се записа, че трябва да се усъвършенства нормативната база и да има активна политика за привличане на студенти от българите, живеещи в ЕС и от българските общности в трети държави. 


Снежана Дукова от ГЕРБ посочи, че средствата за финансирането ѝ трябва да дойдат от националния бюджет и от европейските фондове. По думите й стратегията е отправна точка за нов Закон за висшето образование.


Колегата й Методи Андреев смята, че трябва да се промени начинът на развитие на образованието – приемът да е по-лесен, а завършването – по-трудно. Андреев каза, че държавата трябва да престане да създава нови висши училища.


Светла Бъчварова от БСП каза, че с приемането на стратегията ще се направят първите крачки за реализирането на по-качествено висше образование и финансирането му от европейските програми.  

Академичният съвет на най-старото висше училище Софийския университет "Св. Климент Охридски" реши на свое заседание да се окаже обществен натиск за максимално бързо приемане на стратегията за висше образование и на вече съгласуваните промени в Закона за висшето образование. 


Утвърдено бе и решението за замразяването на таксите за обучение в университета, след като вчера студенти обявиха готовност да протестират срещу въвеждането на по-високи такси.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ