„Посланиците на ЕС постигнаха принципно съгласие по мерките относно извънредните приходи, произтичащи от обездвижените активи на Русия“, съобщи белгийското председателство в X (бивш Twitter) в сряда.

Свързани новини

09.05.2024 12:07

90% от печалбата от замразените руски пари да отива за въоръжаване на Украйна, 10% за невоенна помощ: ЕС

Видян 778 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС постигна съгласие за отчуждаване на приходите от замразени руски активи, за да продължи финансирането и въоръжаването на Киев, съобщи Брюксел. Посланиците на блока постигнаха „принципно“ съгласие за начина на действие, но правният текст все още трябва да бъде ратифициран от Съвета на ЕС.



Предложението е насочено към постъпленията от 191 млрд. евро (205 млрд. долара) руски средства, които понастоящем се държат в белгийската клирингова къща Euroclear. Като цяло западните държави замразиха около 300 млрд. долара от суверенния капитал на Москва в чужбина след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.



„Посланиците на ЕС постигнаха принципно съгласие по мерките относно извънредните приходи, произтичащи от обездвижените активи на Русия“, съобщи белгийското председателство в X (бивш Twitter) в сряда.



Според главния изпълнителен директор Валери Урбан Euroclear генерира 2-3 млрд. евро печалба годишно от руските пари в зависимост от лихвените проценти.


Съгласно предложението ЕС се надява да изпрати 90% от печалбата за закупуване на въоръжение за Украйна и 10% за невоенна помощ, като първият транш се очаква през юли.



„Не би могло да има по-силен символ и по-добро приложение на тези пари от това да направим Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.



Белгия ще продължи да налага 25% корпоративен данък върху приходите, а Euroclear ще задържи 10%, преди парите да бъдат изпратени в ЕС, за да осигури на клиринговата къща буфер срещу текущи и бъдещи съдебни спорове от страна на Русия. Euroclear ще удържа и 0,3 % от бъдещите печалби като поощрителна такса.



Този ход следва месеци на обсъждане между западните поддръжници на Украйна за това как най-добре да се използват замразените от Русия средства. САЩ - най-големият военен спонсор на Киев - предложиха активите да бъдат изцяло конфискувани, но досега срещаха отпор от страна на ЕС.


Главният изпълнителен директор на Euroclear оприличи конфискацията на замразените руски средства на „отваряне на кутията на Пандора“. Във вторник пред L'Echo тя предупреди, че това може да накара „големите международни инвеститори да се отдръпнат от Европа“, тъй като вече няма да могат да вярват, че собствените им активи няма да бъдат конфискувани.



Русия подчерта, че конфискуването на суверенния ѝ капитал или всяко подобно действие не само ще бъде равносилно на кражба и нарушение на международното право, но и ще подкопае доверието както в западните валути, така и в световната финансова система.



Ако замразените руски активи бъдат конфискувани, Москва ще отвърне с ответни мерки, предупреди през февруари финансовият министър Антон Силуанов. Общият размер на преките чуждестранни инвестиции в руската икономика от страна на ЕС, Г-7, Австралия и Швейцария се оценява на около 288 млрд. долара в края на 2022 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец