Анджей Дуда говори пред парламента на Киев
01/03

Свързани новини

23.05.2022 09:32

Украйна трябва сама да реши бъдещето си: Дуда пред депутатите в Киев

Видян 2050 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Полша заяви пред украинските депутати, че "само Украйна има право да решава за своето бъдеще" в реч, която беше първото лично обръщение на чуждестранен държавен глава към украинския парламент след руската инвазия, съобщава Политико.



"Нищо за вас без вас", заяви Анджей Дуда пред асамблеята в Киев в неделя, като същевременно се обърна към "тревожните гласове", които призовават Украйна да направи отстъпки, за да се сложи край на войната.




Дуда получи бурни овации, а на снимки, публикувани в Twitter, се вижда как прегръща украинския президент Владимир Зеленский. Полша е приела около 3,5 милиона украински бежанци и подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС.


 


Коментарите на Дуда дойдоха в момент, когато Украйна заяви, че ще откаже прекратяване на огъня и няма да отстъпи територия на Русия. В интервю за Ройтерс украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че отстъпките ще имат обратен ефект и само ще насърчат Русия да нанесе по-силен удар.




"Войната няма да спре [след евентуални отстъпки]. Тя просто ще бъде спряна за известно време", каза президентският съветник.




"След известно време руснаците с нова интензивност ще натрупат оръжия, жива сила и ще работят върху грешките си. . . И ще започнат нова офанзива, още по-кървава и мащабна", каза той.


 


След като разгроми последните огнища на съпротива в Мариупол, Русия засилва настъплението си в източната част на Донбас. В неделя руското министерство на отбраната заяви, че е нанесло въздушни и артилерийски удари по цели в източната и южната част на страната.




В събота Зеленский заяви, че връщането на позициите отпреди нахлуването на Русия през февруари би означавало "победа" В интервю за украинската телевизия той заяви, че конфликтът може да бъде разрешен само чрез дипломация.




Очаква се Зеленский да говори пред Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос в понеделник. Войната в Украйна и въздействието на икономическите санкции срещу Русия ще доминират на срещата на световния бизнес елит. Бизнес и политически лидери ще обсъдят също енергийните пазари и риска от глад в по-бедните страни, зависещи от украинския износ.




Руските олигарси и санкционираните лица бяха изключени от Световния икономически форум - ход, който нанесе сериозен удар върху бюджета на организацията, отбелязва Политико.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред